Znanje najviše vredi onda, kada se deli, a ako je podržano i iskustvom, onda dodatno dobija na važnosti. Mnogi poseduju znanje u vezi sa mršavljenjem, pa i iskustvo, ipak, da bi i drugi od toga stekli korist, potrebno je imati hrabrosti, šarma, biti brutalno iskren i spreman na rušenje svih zabluda. Sve te pohvalne karakteristike, pa i mnoge druge, poseduje Mirela Piršić (1984.god.) iz Moslavine, supruga, majka četvoro dece, kreativni organizator proslava i uskoro vlasnica fakultetske diplome. Život ispunjen obavezama ju je odvojio od svog sopstva, ali je
uspela da se okrene sebi, da pronađe odgovore za kojima je tragala i da, prepoznavši tragove zvezdane prašine u sebi i vilinske energije, pronađe fizički i mentalni balans. U tome joj je najviše pomogla autofagija, koju je dugo proučavala
i koju, nakon što se lično upoznala sa njenim benefitima, promoviše na društvenim mrežama i svom YouTube kanalu.


Pojedine teorije kažu da višak kilograma govori o manjku, odnosno, nedostatku nekih vitalnih potreba, o slabostima, potrebom za zaštitom i slično. Šta mislite o tome?


Prvi put kada sam zatrudnijela imala sam 68 kg, što će reći da sam na visinu od 168 cm bila taman. No, no tu kreće priča o debljanju. Godinu prije prve trudnoće sam prestala pušiti i tada sam imala 56 kg. U prvoj trudnoći sam dobila +38 kg, te sam ih izgubila bez restrikcija, druga trudnoća  +30 kg, koje sam takođe izgubila bez restrikcija, treća trudnoća +25 kg i zaustavila sam se na 80 kg.  Zatim sam strgala nogu te u tom mirovanju dobila dodatnih 10 kg, a nakon toga sam u četvrtoj trudnoći dobila dodatnih 15 kg. Kada sagledam danas kako sam dobila sve te silne kilograme, jednostvano je: jela sam kada sam god stigla tijesto od bijelog brašna u svim oblicima, šećere u svim oblicima, fast food gdje god, vino, gazirana pića… Sve ono što sam u teoriji vrlo dobro znala da deblja i zato se uvijek ljutim kada se pretilim ljudima pristupa s razine mentalno ograničenih, kao da pretili ljudi ne znaju koja hrana deblja… O, da i te kako znaju. Udebljala sam se iz više razloga, no jedan je ključan – pogubila sam se kao žena i majka. Negdje putem u životu sam pokupila jedno krivo uvjerenje koje mi žene na Balkanu nosimo u sebi, a to je izjednačenost pojmova ženstvenosti sa seksualnošću. Naime, duboko u sebi sam vjerovala da jedna mama ne smije biti „ženstvena“ , da je majčinstvo samo po sebi dovoljno. I da nije potrebno privlačiti pažnju na sebe izgledom. Debljina mi je bila zapravo sjajan kostim iza kojeg sam sakrila svu svoju žensku snagu. Kakva zabluda, trebalo mi je 37 godina da shvatim da je ženstvenost naša snaga i dar, te da baš nikakve veze naša kilaža, izgled i osjećaj nemaju veze sa seksualnošću.

 
Šta Vam je, u periodu u kom ste imali najveći broj kilograma, govorio vaš unutrašnji glas?


Osoba sam koja je po prirodi vedra i nasmijana, no u najdebljim fazama (110 kg) postala sam osoba koju nisam više prepoznavala, postala sam iznimno zajedljiva, nesigurna, nezadovoljna sa sobom, pa sam tako i u svemu drugom i drugima tražila isto. U svakoj lijepoj ženi tražila sam nelijepo. Srećom da sam upoznala moju
predivnu prof. Željku Trkulja Marčinko, ona mi je  na razne načine promijenila život i poglede na svijet te sam kroz nju spoznala kako ženstvenost može pronaći balans u svim svojim segmentima.


Sa čim je, po Vašem mišljenju, nužno „raščistiti“ pre započinjanja procesa mršavljenja?


Za mene je najvažnije bilo pogledati samoj sebi u oči i priznati si što jedem, kako jedem, koliko jedem, kada jedem i zbog čega jedem. To zvuči lako i jednostavno, no nije, ali je nužno ako želimo istinske promijene. Priznala sam sama sebi da se ne debljam od vode i zraka, prvi puta sam proučavala hranu i što mi jedemo, no i ono što jede nas je iznimno važno. Sam proces mršavljenja je važan, no za mene je važno uskladiti tijelo, duh i um, te sagledavati sebe iz sva tri kuta dok jedem, promatrati kako na mene utječe jedenje lubenice ili npr. jedenje sendviča od šunkarice i gaude. I još nešto mi je bilo važno, nisam željela biti na dijeti-željela sam istinsku promijenu na svim razinama.


Izgubili ste suvišne kilograme zahvaljujući autofagiji? Kako je tekao Vaš proces mršavljenja?


Proces autofagije započela sam 07.02.2021. god., satnica sedam dana u tjednu bila je, prvih mjesec i pol, 6/18, pomno sam planirala obroke tj.jelovnik unaprijed (na instagram profilu su objavljeni jelovnici) s namirnicama koje sam smatrala dobrim i korisnim za moj stil života. Važno mi je bilo da se hranim što lokalnije i da mi namirnice nisu rafinirane. Okrenula sam se lokalnim prozvođačima hrane i godi mi takav stil. Od hrane sam jela sve, nisam izbjegavala ugljikohidrate ili šećere, ali sam izbacila sve to rafinirano. Znači nisam jela bijelo brašno, pekarske proizvode, slatkiše, prva dva mjeseca ni kolače, nikakve sokove ili alkohol. Kada sam osjetila da su se tijelo i um očistili, tada sam počela jesti kolače jer obožavam slatko (jednom tjedno). I sirnicu s jogurtom, bez toga ne mogu zamisliti život. Iskreno bih se voljela i te navike riješiti, kao i kolača,  ali pomalo. O vodi bih mogla napisati knjigu, nisam bila osoba koja se natače vodom – meni je voda dosadna. No znala sam da moram mijenjati uvjerenja o vodi, nabavila sam par lijepih boca, vrčeva, malo mente i limuna i tako svaki dan pila 3 litre dok mi nije postala rutina. Prvih 15 kg sam smršavila za tren (u mjesec-dva), uvela sam šetnju (nisam redovita svaki dan). Do danas sam smršavila 30 kg. U manje od 6 mjeseci. I da sam odolila iskušenju, smršavila bih 40 kg sigurno, no nisam svaki puta ni ja dosljedna, ali ne odustajem i ne predajem se. Kolači su mi trenutno izazov kojeg se planiram riješiti u slijedećih 6 mjeseci.
 
Na koji način ste, tokom perioda mršavljenja, motivisali sebe?


Motivirala sam se na sve moguće načine, pratila sam Stomakiju u stopu – i na you tube i na instagramu, sve što je pričao i pisao. Isprobavala sam i radila. Dane sam provodila gledajući dr Ivanova, intervjue s Novakom Đokovićem, sve što je pisalo o Autofagiji. A onda pomalo sam shvatila da sam ja ipak JA i da su svi odgovori u meni, sva znanja skupljena sam sinergizirala u sebi i provukla kroz moj sustav uvjerenja i vrijednosti, i evo me, dan po dan. Kaizen metodu sam učila na faksu i odlučila primjeniti u svom životu, i to želim svima drugima, da malim koracima idu naprijed. Malim i sigurnim, o Kaizen metodi postoje sjajne knjige, ali ima i na you tube videa, stoga istražujte. Moj cilj i fokus u autofagiji ali i životu su ne odustati, ne tražiti opravdanja ili kako bi moj kolega Mario rekao: kada je najteže, ideš dalje po još. Padnem i ja, posustanem, ali dignem se i ne odustajem.


 
Kako se osećate nakon što ste smršali?


Smršavila sam 30 kg, ali moj um to još nije shvatio, prebrz mu je proces i tek se sada privikava. Još se saginjem i ponašam kao pretila osoba, iznenadim se i sama fotografijama koliko sam smršavila. Jesam li zadovoljna svojim tijelom? Žena sam, a mi žene nikada nismo zadovoljne. Zadovoljna sam mršavljenjem i svim benefitima koje autofagija nosi, a to je predivna sjajna koža i divan osjećaj energije, smirenja i zadovoljstva unutarnjeg. Samim time i samopouzdanje mi je naravno izraženije, jer kada ste zadovoljni sobom zadovoljni ste sa svime i svima. Voljela bih smršaviti još 15 kg i to planiram u slijedećih 6 mjeseci, pomalo, ali sigurno. Promijenio mi se život svakako jer sam pokretnija, energičnija i stanem napokon u ljuljašku.
 
Koji su lični resursi potrebni da bi bili kreatori, a ne samo posmatrači svog života?


Ajme, kakvo sjajno pitanje. Svjesnost. Svjesnost i Svjesnost. Kada osvjestimo tko smo mi, gdje smo, zašto smo… Kada osvjestimo da se ništa ne mora i ne podrazumijeva… Da sutra ne postoji… Da su planovi nužni i planiranje… No, opet da je bitno, ali bezvrijedno. Da mi možemo sve ako vjerujemo da možemo i suprotno od toga. Ja duboko vjerujem da nas je Bog ili Univerzum ili što god stvorio moćne na svoju sliku i priliku, a da je naše ljudsko prokletstvo sumnja. Neprestano sumnjamo u sve, a u sebe najviše… Ograničavamo sami sebe, stvaramo pakao u vlastitim glavama i životima, a život je jedan i divan – možda nije onakav kakav smo mi zamislili, no to ne znači da nije još bolji… Toliko obilja na našem Balkanu, i toliko ljepote, opet smo kolektivno fokusirani na loše… Dobra je vijest da je ovakvih kao ja sve više.


Kako objašnjavate to da se žene, sa suvišnim kilogramima, smatraju za debele, a muškarci za krupne, masivne, jake građe?


Žena je ženi najveći neprijatelj, nažalost mi žene smo nevjerojatno kritične. Objašnjavam to našim nasljeđima, dugo smo kroz povijest bile tlačene i potčinjavane i taj bremen naših pretkinja nosimo i dalje. Bez razloga. Žena 21.
stoljeća nije bila nikada snažnija, obrazovanija, uspješnija i voljenija, i baš zato bismo trebale podupirati jedna drugu, a ne neprestano sabotirati. Gledam mlade majke kako pate zbog zlih jezika starijih žena, a sve proističe iz osobnog nezadovoljstva i neispunjenosti vlastitim životima. Kada muškarac sretne muškarca ne pita ga da li bebu doji i kako beba spava, što se tako ugojio i promijenio frizuru, dok mi žene odmah sve primjećujemo na drugim ženama i još
smo slobodne komentirati, savjetovati i uvjetovati druge žene. Kao npr. joj baš si sjeda trebala bi se ofarbati???? Gojazne žene nisu glupe i ne treba im konzilij da im dijagnosticira gojaznost, i prepiše terapiju dijetom – gojazne žene to već znaju, treba im podrška, prijatelj i netko tko će razgovarati s njima ako one to žele i kada one to žele. Ne spašavajte utopljenika ako se želi utopiti! Društvene mreže su prepune žena koje ne izgledaju kao na svojim profilima i ne žive kako predstavljaju svoju svakodnevicu, a mlade žene prate takve (nazivam ih instagramušama) i onda pate jer njihovi životi tako ne izgledaju. Osobno imam sjajne žene oko sebe, iznimno jake, samopouzdane i uspješne, ali imam nažalost i one druge koje nikako da poveruju koliko su sjajne.


Autor ste video kanala na Youtube-u pod nazivom Mama Mirelka. Sa kojim motivima ste ga pokrenuli?


Spomenula sam već moju prof. Željku Trkulja Marčinko, ona mi je predavala kolegij Marketing pa zatim Digitalni Marketing, ona je sjajan profesor koji zna prenijeti znanje, ali i potaknuti studenta na istraživanje. U sklopu kolegija obrađivali smo temu YouTube i sl. kanale, debatirali smo što je važnije tzv.content ili ipak gluposti bolje prolaze. I tako sam odlučila pokrenuti YT kanal i vrlo olako sam shvatila taj život, 1000 subova činilo mi se kao mačji kašalj. No nimalo nije lako biti YT zvijezda. Istraživanje je pokazalo da ljude ipak zanima content i da je važno što pričate. Možda nemam puno pretplatnika ali ljudi koji me prate su povjerovali da ako mogu ja, mogu i oni. A to je moja misija, ti si ti i ja sam ja. Svi možemo sve, ako prvo povjerujemo.


Nakon svega što ste iskustveno spoznali kroz procec gubljenja suvišnihi kilograma, šta je ono što biste poručili onima koji se tek spremaju da ga započnu?


Strpljenje, strpljenje i strpljenje. Najvažnije je biti strpljiv, naravno i krenuti… Ne očekivati čuda, mada će se ona dogoditi. I ne zaboravite, da bi se nešto promijenilo, VI se morate promijeniti. Nitko drugi i ništa drugo, samo se vi sami morate i možete mijenjati.

UZ AUTOFAGIJU SAM SMRŠALA I DOŠLA DO PROMENE NA SVIM
NIVOIMA– Intervju sa Mirelom Piršić, Mama Mirelkom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: