Zovem se Tena. Imam 29 godina. Živim u Svetoj Nedelji, to je mali gradić između Samobora i Zagreba. Završila sam Školu za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu. Volim kuhati i peći kolače i torte. Trenutno sam nezaposlena što je i jedan od razloga nedovoljnog kretanja. Oduvijek sam bila izbirljiva po pitanju hrane, jela koja su mi se sviđala jela sam bez granice. Najviše sam voljela brzu hranu. U Mc Donaldsu sam bila stalni gost. I to nisu bile male količine hrane (2 glavna jela). Nerijetko bi to bilo veoma kasno navečer, kad bi se suprug vratio s posla. Onda bi tako prepunog želuca legla spavati. Vodu sam zamijenila slatkim, gaziranim sokovima. Često bih navečer pred spavanje, izvaljena na trosjedu, uz neki zanimljiv film ili seriju na televiziji, nesvjesno u sebe trpala velike količine slatkiša, grickalica i sokova.


SALO KAO VID ZAŠTITE


Kako sam inače imala velikih problema sa štitnjačom, što se dugo vremena vuklo i nije se na vrijeme otkrilo, mislim da je i to jedan od razloga mog pretjeranog uživanja u hrani, ali i inertnosti. Mogu reči da je uzrok moje pretilosti bio i fiziološke ali i emotivne prirode. Jako sam emotivna osoba koja često svoja emocionalna stanja prigušuje i drži u sebi. Mislim da sam se tim naslagama sala pokušala zaštititi od vanjskog svijeta. Prošle godine mi je izvađena štitnjača te je time veliki broj mojih problema i neprimjerenih reakcija nestao. Sada osjećam da mogu uspostaviti puno veću kontrolu nad sobom što mi olakšava i kontrolu prehrane. Moje loše navike pijenja sokova su mi u početku stvarale psihičku barijeru. Mislila sam da se toga neću moći odreći. No kad sam donjela odluku, prešla sam na nezaslađenu kavu i čajeve. Na početku nisam uživala u okusu, no sad sam se tako naviknula da s tim uopće nemam problema. Što se slatkog tiče jedem voće i pruža mi bolji užitak nego čokolada prije.


MOJA NAJVEĆA TEŽINA JE IZNOSILA 130 KILOGRAMA


Kako sam inače tip koji ne doručkuje, bilo mi je lako prihvatiti autofagiju (16/8) kao način prehrane. Malo me brinulo to što volim kasno jesti, ali sada sam navikla da mi je zadnji obrok u 20 h. Moje prijašnje dijete odnosile su se na izbacivanje pojedinih namirnica ili njihovu pravilnu kombinaciju što uz muža i dijete nije bilo zgodno, ali je bilo prihvatljivo dok je motivacija bila na visokoj razini. Kako bi protjecalo vrijeme, zabranjene su me namjernice sve više privlačile. Svakodnevno bih gledala kako suprug i kći uživaju u njima i to bi me nagnalo da ih ponovno počnem jesti. Največu sam kilažu dosegla 2019. godine. Imala sam nešto više od 130 kilograma. Težine sam postala svjesna kad u avionu nisam mogla zakopčati sigurnosni pojas preko trbuha. Tada smo putovali u Amsterdam s prijateljima i željeli smo vidjeti što više, no ja sam razgledavanje morala prekidati ranije i vraćati se u hotel. Duže hodanje i penjanje uz stepenice stvarali su mi strašan napor. Jednostavno nisam mogla toliko hodati niti pratiti tempo ostalih. Bila bi uzdisana od samog hodanja, a noge su me strašno boljele i naticale. 


NEUSPEŠNE DIJETE KAO RECEPT ZA GOJENJE


Inaće nisam tip sklon kompleksima pa nisam samu sebe realno doživljavala. Pravi problemi su bili ograničenost kretanja, nemogućnost pronalaženja odgovarajuće odjeće, naticanje nogu, ograničenja pri higijeni nogu, habanje odjeće i obuće, slaba pokretljivost. Sve su to problemi s kojima sam se nosila u tom periodu. Za razliku od svih mojih prijašnjih više-manje neuspješnih dijeta tijekom kojih sam se morala odricati nekih obroka ili određenih namjernica, najveći problem predstavljalo mi je psihičko opterećenje. Svako moje vaganje koje nije rezultiralo očekivanim padom kilaže, vodilo me je u sve veće restrikcije i nezdrav način prehrane gdje bih se usmjerila na samo jednu namirnicu vjerujući da ju mogu jesti u neograničenim količinama. Kad bi me ona razočarala, vratila bih se starim, lošim navikama. To je uvijek rezultiralo nabijanjem još večeg broja kilograma.


AUTOFAGIJA MI JE DONELA VELIKU SATISFAKCIJU


Otkad sam prešla na autofagiju primjetila sam da su nestala ona psihička ograničenja vezana uz restrikcije, a obzirom da se uklapa vezano uz moje navike prehrane i da mi omogućujuje konzumiranje svih namirnica koje poželim jesti, mislim da je to najprimjerenije za mene. U toku dana ne osjećam navale gladi, a ukoliko navečer osjetim potrebu za hranom, čaj s limunom me zasiti. Nemam nikakva pretjerana očekivanja i nisam opterečena svojim konačnim izgledom. Već mi ovaj osjećaj bolje pokretljivosti, zdravijeg sna i svih ostalih benefita koje osjećam u pogledu svog zdravlja pruža dovoljnu satisfakciju. Naravno da na svom tijelu vidim razlike u obujmu te da usku odjeću koju sam uvijek voljela nositi, sada odjevam s večim samopouzdanjem. Moja trenutna telesna težina iznosi 90 kilograma.

LEPOTA ŽENE SE NE BAZIRA ISKLJUČIVO NA FIZIČKOM IZGLEDU


Što se tiće marketinškog odnosa prema standardima ljepote ženskog tijela, nikada  nisam prihvaćala taj model jer smatram da ženska ljepota nije samo u njenom izgledu, veči dio dolazi iz duha. Trend kojeg trenutno promatramo u društvu, negativno se odražava na psihu mnogih djevojaka i mladih žena jer usmjeravajući se samo na fizički izgled zanemaruju različitosti i jedinstvenost svake osobe. Nastoje izgledati jednako kao nedostižni modeli.


PRATITE PORUKE SVOG TELA


Smatram da ne postoji univerzalni recept za gubitak kilograma. Svaka je osoba jedinstvena i tako tome mora pristupiti. Moj savjet je da obratite pozornost na svoje navike i signale koje vam šalje tijelo. Ja nisam tip koji voli vježbati, ali sam se zato aktivirala u kućanskim poslovima. Volim šetati i to me usrećuje, kad imam priliku, plivam, radim oko kuće. Filmove i serije gledam negdje gdje ih mogu pogledati bez reklama. Nisam ni bila svjesna koliko su reklame utjecale na stalnu želju za hranom i sokovima.  Dok radim po kući pustim si omiljenu glazbu, ponekad i zaplešem s metlom u ruci tako da me zabavljaju. S obzirom na to da sam puno kilograma dobivala pa gubila, koža se na nekim dijelovima malo objesila. Nisam dozvolila da to ode predaleko pa ju svakoga dana masiram kokosovim ili maslinovim uljem i tuširam se hladnijom vodom kako bi se zategnula. Ne očekujem rezultate preko noći, ali poboljšanje se vidi već sad.

AUTOFAGIJOM SAM IZGUBILA KILOGRAME A DOBILA SAMOPOUZDANJE I ZDRAVLJE – Priča o mršavljenju Tene Prahin Antoljak

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: