Zovem se Ivana Gavran, imam 29 godina, rođena sam u Hrvatskoj, a posljednje četri godine živim u Engleskoj. Radim kao asistent u rehabilitaciji za Rapid Response team jedne bolnice. Trenutno studiram za osobnog trenera za osobe sa pretilosti, dijabetesom i poremećajima u metabolizmu. Kao hobi bih izdvojila čitanje, kuhanje i vježbanje. Odkad znam za sebe imala sam problem sa viškom kilograma. Već u ranim godinama isprobavala sam različite dijete no bezuspješno. Sva ta izgladnjivanja dovela su samo do hormonskog disbalansa i nakupljanja još više kilograma, što me je dovelo do ozbiljne pretilnosti.


MOJA MAKSIMALNA TEŽINA JE IZNOSILA 127 KILOGRAMA


U 2017. godini sam se odselila u Englesku gdje je stopa pretilosti dosta visoka. Većina ljudi jede brzu hranu i živi nezdravo. Osjećala sam se slobodnije, jer nije više bilo zadirkivanja i dobacivanja komentara o mojoj težini. Način života me je ovde doveo do moje maksimalne težine od 127 kilograma, na visinu od 165 cm, u 25-oj godini života. Znala sam da sam pretilna, ali se nisam previše obazirala sve dok nisam završila u bolnici zbog problema sa žuči i dodatnih komplikacija. Po izlasku iz bolnice, uz vođstvo svog brata Kreše, koji je tada već zavšio tečaj za osobnog trenera, krenula sam u teretanu. Mislila sam da je to još jedan od neuspjelih pokušaja u nizu. No, nisam ni sanjala da će mi to promjeniti život.


ZA ŠEST MESECI SAM SMRŠALA 25 KILOGRAMA


Rezultati su bili vidljivi već nakon 2 tjedna, i u 6 mjeseci ja sam izgubila 25 kg. Nažalost, Krešo se vratio u Hrvatsku, ali još uvijek me vodio kroz cijeli proces, davao savjete i redovno me provjeravao. On me je i upoznao sa mojim sadašnjim trenerom, sa kojim sam suradnju započela u travnju 2021. godine. Moj trening se trenutno sastoji od treninga snage 3 puta tjedno i nešto kardia, nedavno sam krenula i sa kickboxingom.


JELA SAM SVE, ALI SAM VODILA RAČUNA O KALORIJAMA


Što se tiče moje prehrane, jedem sve, nema odricanja, najvažnije mi je da ostanem u kalorijskom deficitu od 1600 kcal dnevno. Taj pristup sam prakticirala većinu vremena od početka, ponekad bih uvela dijetu 8 sati, pa bih jela u određenoj satnici, ali to više ne prakticiram jer su moji treninzi trenutno dosta intenzivni i treniram u različita doba dana, ovisno kako radim.

MOJA SADAŠNJA TEŽINA IZNOSI 78 KILOGRAMA


Na samom početku, moja ciljana težina je bila da imam ispod 100 kg, nisam nikada mislila da ću doseći svoju sadašnju težinu od 78 kg. Iako sam neopisivo ponosna na svoj uspijeh, ne mogu reći da sam dosegnula željeni cilj, jer me je cijeli proces promjenio psihički i fizički. Sjećam se kako sam pre par mjeseci stala ispred ogledala i više nisam znala tko je osoba koju vidim. Izgubila sam sve te kilograme ali nisam bila sretna, nisam znala tko sam. U cijelom procesu nisam se obazirala na svoje osjećaje i promjene iznutra. Imala sam više samopuzdanja nego ikad, moji interesi i razmišljanja su se promjenili, način mog života se promjenio. Tada sam shvatila da cijeli proces više nije samo da izgubim kilograme već je to postalo način mog života.


KROZ PROCES MRŠAVLJENJA SAM MNOGO TOGA NAUČILA


Odlučila sam početi studirati osobni trening za osobe sa pretilnošću, dijabetesom i poremećajima u metabolizmu, jer želim pomoći ljudima poput mene. Ono što bih izdvojila kao najvažnije iz cijelog procesa je ono što sam naučila. Naučila sam slušati i voljeti svoje tijelo,  izgradila sam zdrav odnos s hranom, ne bojim se pojesti nešto „nezdravo“, jer znam da to neće promjeniti ništa, naučila sam da će težina varirati iz dana u dan, i da to ne znači da nisam na pravom putu, naučila sam da motivacija dođe i ode, i jedino šta će me dovesti k cilju je ako budem konzistentna i disciplirana. Naučila sam ne slušati tuđe komentare, jer jedini razlog zašto sam prolazila cijeli proces sam ja sama.


TRUD SE NA KRAJU ISPLATI


Za kraj, ne mogu reći da postoji čarobna formula za mršavljenje, kao što sam prije spomenula, najvažnije je da se odlučite za promjenu zbog sebe, ne samo zbog svog izgleda nego i svog zdravlja. Iza samog procesa mršavljenja sakriveno je puno toga što nitko drugi osim vas samih ne vidi, puno osjećaja, tuge, sreće, boli, suza, frustracije, nezadovoljstva, ali i puno toga naučenog. Nemojte odustati kad je teško jer vjerujte mi, neće uvijek tako biti, i na kraju ćete uvidjeti da je vrijedilo. Sretno!

SMRŠALA SAM 50 KILOGRAMA I IZGRADILA ZDRAV ODNOS SA HRANOM – Priča o mršavljenju Ivane Gavran

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: