Većina osoba sa suvišnim kilogramima ima problema sa pronalaženjem adekvatne odeće. Kada se suočila sa tim problemom, Nevenka Radenica (1964. god.) web dizajner i konstruktor odeće iz Zagreba, pokrenula je webshop sa plus size donjim vešom, https://brazillas.com, namenjen, za sada, stranom tržištu. Time je pokazala kako nas, ponekad, problemi mogu navesti na to da postanemo kreativni, dosetljivi, pa i profesionalno ostvareni. Nevenka je dugo šila odeću sebi i drugima, a onda se upustila u proces mršavljenja i smršala punih 50 kilograma! Sada joj odgovaraju konfekcijski modeli, izgleda mlađe, ne izbegava ogledala i foto-aparate i odaje osobu punu samopouzdanja i sigurnosti u sebe.


Opišite nam genezu svoje borbe sa suvišnim kilogramima.


Od malih nogu sam bila debeljuškasta, sve mi je bilo fino, sve sam voljela jesti. Nisam prigovarala jelima. Do negdje 30-te godine sve je to još bilo donekle podnošljivo, malo bih bila na nekoj dijeti, skinula koju kilu, pa opet nazad. Kad vratim film unazad, sve sam rješavala hranom, i glad i dosadu, hrana mi je bila i utjeha i nagrada i kazna. Nakon 30-te, nakon poroda, kile su samo išle  gore. Bila sam kod kuće i vrtiš se samo oko štednjaka i frižidera u nekoj širokoj i komotnoj odjeći koja baš ne registrira povećanje kilaže. Kasnije na poslu jedeš nešto brzo i kalorično jer je tako najzgodnije. Dakako, pogled u ogledalo sve mi je teže padao, osoba koju sam tamo vidjela i osoba kakvu sam sebe zamišljala, bile su potpuno u raskoraku, to nisam bila ja, to nisam htjela biti ja. Budimo iskreni, debljina je estetski problem, ružna je. Šta god da sam obukla, nije dobro stajalo. Neko vrijeme sam skroz odustala od dijeta, vagi se nisam približavala godinama. 

Da li ste, pre prelaska na ishranu bez ugljenih hidrata, držali neke dijete, i sa kakvim uspehom?


Bilo je raznih dijeta, više se ne sjećam kakvih sve. Čak sam kupovala i neke tablete za mršavljenje. I nije problem u dijetama, dok ste na bilo kojoj, mršavi se. Problem je što se vratimo starim navikama, tu se obično spotaknemo. A kad je puno kila viška, deprimira i sama pomisao koliko dugo bi trebalo biti na nekoj dijeti da se sve to skine. Mjesecima? Pa čak i godinama? Odreći se svega što volimo tako dugo? Pa zašto živimo kad si ništa ne smijemo priuštiti?


Šta je za vas predstavljalo prelomni trenutak, nakon čega ste započeti način ishrane sproveli do kraja?


Nakon  božićnih i novogodišnjih blagdana prije 5 godina, osjetila sam se baš teško, zapuhala sam se već kod kratkotrajnog hodanja do prvog dućana, svega par minuta od stana. Nisam mogla normalno sjediti, to je bio nekakav polusjedeći-poluležeći položaj koji mi je najviše odgovarao. Sjedenje s prekriženim nogama godinama nije bio moguće. Znala sam da mi treba dobar šamar da se trgnem pa sam odlučila stati na vagu. Par dana sam skupljala hrabrost i stala! Šok! Nevjerica ! Nagađala sam broj kilograma ali broj koji sam vidjela na vagi, dotukao me. Vaga je pokazala 10-ak kilograma više nego sam očekivala: 108 kg na mojih 160 cm visine! Tada sam imala 52 godine. Onda sam još stala pred ogledalo. Katastrofa! I to je bilo to, šamarčina koja me probudila. 


Smršali ste zahvaljujući ishrani bez ugljenih hidrata. Šta vam je, u okviru iste, odgovaralo, a šta vam je predstavljalo problem?
   
Krenula sam u potragu za odgovarajućom dijetom, nešto što bi me privuklo i imalo nekog smisla. Naišla sam na Dukan dijetu, koja je jedna od varijanti dijete bez ugljikohidrata. Ukratko, rečeno je da se jede koliko se hoće, ne gladuje se, ne broje  kalorije i ne važu porcije.Odlično! Samo su neke namirnice zabranjene. To mi se svidjelo na prvu s obzirom da su u zabranjenim namirnicama i slatkiši, s kojima ja nemam baš problema. Kruh, krumpir, tijesto… E to mi je falilo, ali nisam  odstupala. Na zabranjene namirnice jednostavno sam zaboravila, nema ih, umrle su. Kile nisu išle tako brzo kako su neki pisali da im idu dolje, meni je odlazilo oko 1 kg tjedno, tako da sam u 7 mjeseci smršavila 33 kg, sa 108 na 75 kg, taman je došlo ljeto i ta se promjena vidjela. Nitko mi nije bio ravan! Rekli su mi da sam taman, da ne trebam više. To me ponijelo, ali onda su lagano kile počele ići gore. Ali sad sam imala isprobani recept pa sam nastavila dalje, ovaj puta sam se zainatila i cilj mi je bio pasti ispod 70. Međutim, ova dijeta koja je u međuvremenu postala moja verzija Keto dijete, meni je bila jednostavna za držanje, tako da sam  nastavila sve dok nisam došla do 58 kg. To je bilo okruglih 50 kg u minusu i uopće ne zvuči loše. Sa veličine  56 došla sam na 36. Za godinu dana.


Nije retkost da se, kada neko krene sa dijetom, pojave saboteri.
Koliko je važno imati odgovarajuću podršku?


Ja sam svoju dijetu sprovodila u tišini, nisam davila ljude oko sebe time. Rekli bi, evo je opet  je na dijeti. Posebno sam spremala jela za muža  i kćer, posebno za sebe. Ali ionako svatko jede što hoće, zar ne? Kad se počeo vidjeti napredak, svidjelo im se. Kolegice na poslu znale su me nuditi slatkišima, pristojno bih odbila. A bilo je, pa šta će ti biti od jednog keksa, od kocke čokolade… Rekla bih im da uvuku roščiće.


Mnogi su, prilikom držanja dijeta, fokusirani na svoje telo, i na to da se ono promeni na željeni način. Da li mislite da bi fizičku promenu trebalo da prati i psihička?


Ja bih rekla da fizička promjena prati psihičku, najprije treba doći do preslagivanja u glavi, odluke  i discipline i ustrajnosti da se ta odluka sprovede do kraja. A kad ste to sposobni na jednom polju, onda se sposobni i na svakom drugom. 

Gojazne osobe su, neretko, predmet diskriminacije i one kojima se dobacuju uvrede. Šta je prava reakcija na to? 


Pa ja ne mogu reći da su se meni dobacivale uvrede, više boli kad vam se diskretno kaže da ste debeli, naime do tada ste još u uvjerenju da baš i niste toliko debeli i da drugi to ne primjećuju, ali svaka takva aluzija je gorko suočavanje sa istinom. No, budimo iskreni, ako za posao apliciraju dvije osobe istih kvalifikacija, a jedna debela, druga nije, jasno je koja će dobiti posao. Na direktne uvrede se ne treba obazirati i uzrujavati, ti koji to rade, naći će bilo što da nekoga uvrijede i ponize.


Kako se sada hranite? Kako održavate stečenu težinu? Šta mislite o teoriji da je lakše smršati, nego održati stečenu težinu?


I dalje sam praktički na keto ishrani, jer još uvijek nisam stekla tu disciplinu da jedem sve i da se ne prejedam, na žalost. Takva mi karma valjda. No, dovoljno je da pogledam slike od prije i sad i kažem “Nikad više!” Nekako sam stekla keto navike i ne padaju mi teško. Tu i tamo, obično vikendom ili za blagdane, jedem “normalno”. U međuvremenu sam naučila dosta o kalorijama i kalorijskom deficitu, pa nemam grižnju savjesti ako pojedem nešto od nedozvoljenih namirnica. U stvari svaka je dijeta smišljena tako da vas dovede do kalorijskog deficita, mršavljenje drugačije ne ide, nema magije ni čarobne formule, iako bismo mi to htjeli. Dijete se koriste različitim smicalicama kako biste nadmudrili sami sebe, a da to ne znate. I to pali. Meni jedino smeta što se zagovornici pojedinih dijeta ili načina prehrane ponašaju kao fanatični sljedbenici neke sekte.


Šta biste poručili onima koji žele da smršaju? 


Mnogi su me to pitali. Ima onih koji su prihvatili moje savjete, odnosno kopirali moj način prehrane i rezultati se vide. Neki su imali tisuću prigovora, krenuli i stali. Koju god dijetu odabrali, treba biti uporan i ustrajan, pobijediti taj nagon za jelom iz kojegod razloga došao. To znači odricati se starih navika i usvajati nove, slušati iskustva drugih i sam pronalaziti razne smicalice kako prevariti samog sebe kad vam dođe da jedete. Mukotrpan proces. Proces u kojem osjećate da napredujete iz dana u dan i to vas motivira da idete dalje. Ali kad se smršavi, nagrada daleko premašuje sva očekivanja, od toga da vam je zdravlje bolje, da ste pokretniji, da brže i bolje obavljate svoje zadaće, da izgledate mlađe, šta god obučete, sve vam dobro stoji. Nećete izbjegavati fotoaparate ni ogledala. Imate više energije i elana, sigurni ste i samopouzdani. To ste sad vi konačno u svom najboljem izdanju ikad.

KONAČNO SAM, NAKON 50 IZGUBLJENIH KILOGRAMA, U SVOM NAJBOLJEM IZDANJU – Intervju sa Nevenkom Radenicom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: