Mnogo toga je zajedničko osobama, koje su u bilo kom periodu života imale problema sa suvišnim kilogramima, a najviše to da su često započinjale i odustajale od različitih dijeta. Ponekad su to činile zbog nedostatka motivacije, ponekad zbog razočarenja lošim rezultatima, ponekad zbog straha od promene. Većina se oslanja na poznate režime ishrane, na opšte prihvaćena pravila i plasirane teorije, ali ima i onih koji se oslanjaju isključivo na sebe, na sopstvena istraživanja, na nedovoljno poznate metode. Danijela Savić (diplomirani pravnik i Master poslovne administracije, je samostalno sprovela opsežno istraživanje, pronašla revolucionarne izvore i informacije, koje je potom primenila, i uspela da smrša 30 kilograma. U želji da svima učini dostupnim ono, do čega je i sama došla, pokrenula je sajt, dijetazaimunitet.com, na kome objavljuje tekstove renomiranih naučnika, vezano za mršavljenje, ali i ukupno poboljšanje zdravstvenog stanja.


Sa kakvim problemima ste se suočavali u periodu u kom ste imali suvišne kilograme?


Na prvom mestu je to bio visok krvni pritisak. U stanju mirovanja išao je i do 150/100. Inače su mi kardiovaskularne bolesti nasledne. Takođe, sada sa ovim znanjem, nakon što sam odlučila da uzmem stvar u svoje ruke i edukujem se, pre svega, mislim da sam u trudnoći bila na ivici insulinske rezistencije. No moj ginekolog je bio toliko agilan da mi čak nije skrenuo pažnju da povedem računa o ishrani. Srećom, sve se dobro završilo i sa bebom i sa mnom. Osećala sam bol u kolenima i zglobovima od težine. Patila sam od oticanja nogu, takođe od težine. Tu je, naravno, bio prisutan i estetski problem. Ja se jesam celog života borila sa 3-4 kiligrama viška, ali ovo je sada bilo preterano. Estetski problem vodi u psihološki. Ja ne verujem da postoji gojazna žena koja, ma koliko da se pomirila sa tim kako izgleda, negde u dubini duše ne želi vitku liniju. Mislim da mi je psihološki najviše smetao ojed, kada po lepom vremenu izvedem bebu u šetnju i brzo hodam, tada sam samu sebe vređala najstrašnije. Stvarno ne znam šta mi je trebalo da se toliko ugojim.


Da li ste imali neuspešne pokušaje držanja dijeta?


Naravno, još dok sam bila u drugom stanju pribojavala sam se kako ću regulisati težinu. Kao što ste mogli da vidite na mom sajtu, na porođaj sam otišla sa 107 kg. Anesteziolog me je kritikovao jer je imao problem da napipa pršljenove i nađe mesto gde da ubode epidural. Često sam držala različite dijete. 2014. godine sam uspešno skinula 10 kg, praktikujući hrono ishranu. Na hrono ishrani bez restrikcije sam godinama uspevala da održim težinu. Međutim, iskusila sam i neuspeh. Dva meseca sam bila na restrikciji u hrono režimu i skinula sam 500 grama. Ovo je, naravno, bilo sprovođeno po instrukcijama iz hrono centra, nisam ništa sprovodila na svoju ruku. Takođe, kada sam na nekom režimu ja ne vrdam i ne jedem ništa što nije dozvoljeno, tako da nije bilo ni do toga. Jednostavno hrono ishrana nije „radila“. Iako su me na kontrolama ubeđivali da su mi se svi parametri poboljšali, i da nastavim sa tom ishranom, ja prosto nisam mogla da verujem u to da ne treba da „slušam vagu“. Ovog puta mi je, očigledno, bilo potrebno nešto mnogo radikalnije.


Uspeli ste da smršate 30 kilograma. Opišite nam taj proces.


Kao što sam rekla, od hrono ishrane nije bilo koristi. Povremeni post ili intermittent fasting, neki ovaj režim zovu i autofagija (što je pogrešno) sam počela da primenjujem 4 meseca nakon porođaja, dakle negde jula 2020. Počela sam da primenjujem prvo najblažu varijantu 16/8, dakle ne jede se ništa 16 sati. Uporedo sam izmenila ishranu i pojačala masti i proteine, a ugljene hidrate svela na minimum. Dakle, keto dijeta je u pitanju. Naravno, kako kilogrami idu dole morate da uvodite promene u režimu. Ja sam, posle nekih mesec dana, satnicu produžila na 20, dakle 20 sati se ništa ne jede. Pa zatim na 24. Onda ne jedete jedan ceo dan ili dan i po, 36 do 42 sata. Tako sam od jula 2020. do februara 202.1 sa 100 kg došla do 73 kg.  Kardiolog je za moju težinu preporučio 70 kg. Ja trenutno imam 71 i borim sa sa ovim poslednjim kilogramom čini mi se više nego sa ostalih 30 koje sam skinula.


Kako ste došli na ideju da pokrenete sajt dijetazaimunitet.com, čiji ste autor?Na šta se oslanjate, prilikom odabira tekstova?


Kada sam istraživala temu, uvidela sam da na našem jeziku nema dovoljno informacija, ili su to bile neke poluinformacije ili nešto potpuno pogrešno. Zato sam pretražila strane izvore. Intermittemt fasting je u Americi ekslodirao još pre par godina, no kod nas sve ide malo sporije. Smatram da je ovo revolucionarna metoda. I ne samo za mršavljenje, mnoge svetske klinike primenjuju povremeno gladovanje u tretmanu mnogih bolesti. U Evropi postoje klinike, npr. u Nemačkoj i Španiji, Buchinger Wilhelmi, koji objavljuju i studije kao i rezultate koje postižu sa pacijentima na klinici. I njihove objave takođe koristim kao izvore za moje tekstove. Prosto, šteta je da nešto toliko korisno, jednostavno, a uz to i ništa ne košta ne bude dostupno i našim ljudima. Oslanjam se na pitanja ljudi koji se bore sa gojaznošću, ima nekoliko Facebook grupa koje se bave povremenim postom i autofagijom, tako da tu gledam šta ljude najviše muči i kakva pitanja imaju. Po pitanju izvora, pre svega to su bile knjige dr. Jason Fung-a, njegovi video klipovi, zatim njegova saradnica Megan Ramos, takođe pratim dr Mindy Pelz, Eric dr Berg, dr Ken Berry kao i youtubera Thomas de Lauer. Tu su i studije renomiranih institucija iz Amerike i Evrope. Sve u svemu, puno izvora sa mnoštvom veoma korisnih informacija i praktičnih saveta.


Koje su, po Vama, najčešće zablude sa kojima se suočavaju oni, koji žele da se oslobode suvišnih kilograma?


Pre svega da se smanjenjem broja kalorija može dugoročno smršati. Da se preskakanjem obroka usporava metabolizam. Mislim da je ovo najveća laž koju nam je nametnuo neko. Kada malo bolje razmislite, tu nema logike. Kako mislite da smršate ako jedete na svaka 3 sata. Smanjenje kalorija je upravo ono koje vodi do usporavanja metabolizma. Jer, ako telu danas oduzmete 500 kalorija, ono će svoje funkcije prilagoditi i usporiti ih za taj manjak. Šta se desi ako danas unesete 0 kalorija? Pa telo pređe na drugi izvor energije. Ono počne da troši sopstvene masti. To je proces preživljavanja. Salo i mogućnost čuvanja zaliha radi energije je ljudskoj vrsti data sa razlogom. Salo je rezerva energije, kada nema hrane troši se salo. Toliko je prosto. Telo je tako sazdano da se uvek bori da preživi. Dakle dokle god imate salo na telu, ne možete umreti od gladi. 
 
Mnogi odustaju od restriktivnih režima ishrane zbog osećaja gladi? Kako se taj osećaj kontroliše?


Osećaj gladi je stvar hormona. Postoje i receptori za rastezanje u želucu, oni igraju manje važnu funkciju. Glavni regulator gladi je Grelin. Grelin sa vremenom opada. Tako da ako ne jedete, najviše ćete biti gladni prvog dana, kada izgurate prvi dan, imaćete utisak da možete bez hrane još godinu dana. Jednostavno, glad se ugasi. To se dešava zato što telo posle odprilike 24 h gladovanja pređe na sagorevanje masti za energiju. Prvih 22 do 24 sata gladovanja telo troši zalihe glikogena u jetri. Ovo je brzi izvor energije, sačuvan šećer koje naša jetra oslobađa kada nema druge hrane.


Uz pomoć kojih namirnicama možemo da ubrzamo proces mršavljenja?


Pre svega uz pomoć namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks. Kako je mršavljenje pre svega stvar insulina, ključ mršavljenje je u držanju insulina na niskom nivou. Dakle masti, zatim proteini i složeni ugljnei hidrati (ovde mislim na celo zrno žitarica, čia seme, zeleno povrće i slično). Zatim su tu kafa, zeleni čaj, jabukovo sirće, ljuta paprika – kapsacin, kurkuma, đumbir, kakao, vlakna… No, čarobna pilula ne postoji. Morate prestati da jedete. Toliko prosto.


Gojazne osobe neretko nailaze na nerazumevanje, osudu, i suočavaju se sa nekim vidovima diskriminacije. Kako bi, kao društvo, ovo mogli da prevaziđemo?


Hm, nažalost, ovo sam osetila na svojoj koži, još kao dete. Bila sam gojazna kao mala, sve do negde 7 – 8 razreda osnovne škole. Uvek sam štrčala jer sam bila i visoka. Mislim da je posledica koju imam i danas možda blaga povučenost i nedostatak samopromocije – selfmarketing-a. Obično svi misle da su debele osobe lenje, da im nedostaje samodiscipline, da su svadljive, aljkave. Ovo rezultira socijalnim odbacivanjem i predrasudama. Znamo kako to ide, pogrdne reči, nadimci, ismevanje, nekada to ide i u fizičko maltretiranje.  Pa razmislite, da se na razgovoru za posao pojavi žena od 120 kg i super zgodna cica, koju bi pre zaposlili? Nažalost, kao i kvalifikacije, fizički izgled takođe igra značajnu ulogu, naročito ako ste žena. Kako prevazići. Ne znam. Ja se lično žestoko suprotstavljam bilo kakvom maltretiranju bilo koga. Ne samo zato što sam bila „sa druge strane“, već je i priroda mog posla takva jer sam legal i compliance manager.


Šta je, po Vama, recept za uspešno mršavljenje?


Prestanite da jedete. Kad se jednom naviknete na povremeni post biće vam više nego lako. Ne trebaju vam ni suplementi, ni sprave za vežbanje, ne morate da trčite 100 sati dnevno. Istina je da bez promena u ishrani vežbanjem nežete skinuti ni gram. I naravno zapratite https://business.facebook.com/dijetazaimunitet/  kao i www.dijetazaimunitet.com

PRIMENJIVALA SAM POVREMENI POST I SMRŠALA 30 KILOGRAMA – Intervju sa Danijelom Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: