Ja sam Ivana, diplomirana medicinska sestra, rođena u Noćaju, selu kod Sremske Mitrovice. Živim od 2005. godine u glavnom gradu Austrije, gde i radim u struci, na univerzitetskoj klinici u glavnoj Bečkoj bolnici. Majka sam dvoje dece (14 i 3 godine starosti), kao i supruga večitog, profesionalnog sportiste. Visoka sam 165 cm i trenutno imam 63 kg. Kao devojka sam bila normalno građena, da kažem zgodna, sa minimalno izraženim stomačićem. Posle prve trudnoće 2007. godine, počela sam da se borim sa kilažom koja mi nije predstavljala veliki problem, jer sam imala uvek malo više od 70 kg, što nisam smatrala nekom gojaznošću, mada nisam nikada, za to vreme, mogla  da se spustim ispod te kilaže i ugledam šesticu na vagi.


SA SUVIŠNIM KILOGRAMIMA SAM IZGLEDALA STARIJE

2017 god. dolazi do druge trudnoće, kada sam imala oko 72 kg, a na porođaj sam otišla sa nekih 92 kg. Posle sam dojila i nisam se oterećivala. Nakon godinu dana, kada smo sinu slavili 1. rođendan, shvatila sam da šta god da obučem, izgledam kao bure i da pored zgodnog muža delujem kao neka 20 godina starija žena, iako je on stariji od mene. Tada mi je kilaža bila oko 80 kg, BMI 29, što je već znak gojaznosti i razloga da bi se trebalo nešto preduzeti, sa obzirom da je to već trajna kilaža, a ne trenutna gojaznost.

MNOGO PUTA SAM DRŽALA I PREKIDALA RAZNE DIJETE

Od tada sam pokušavala da se pridržavam raznih dijeta i režima ishrane, da pijem šejkove, kombinacije tableta i čajeva. Sve to mi nije pomoglo, izgubila bih eventualno kilogram, dva ili tri, ali bi se oni ubrzo ponovo vratili. Karakter je tu igrao veliku ulogu, jer nisam bila uporna. Uglavnom sam posle desetak dana sve prekidala, razočarana time što nisam videla ili osetila neke rezultate, ili time što bih se, zbog pada imuniteta prehlađivala. Dešavalo se i da dobijem neke zapaljenske procese (urinarne infekcije, angine i tome slično).


PRVI SUSRET SA UN DIJETOM


Za promenu sam se odlučila početkom 2020. godine. 10. februara sam krenula na UN dijetu, i to sa jednom komšinicom, koja dobro poznaje ovaj režim ishrane. Meni, u početku, nije bio jasan, ali je ona imala dosta dobre rezultate, što me je navelo da je pratim u tom procesu. U tom trenuku sam bila teška 86 kilograma. Iako sam, nakon desetak dana, počela da primećujem rezultate, sve sam prekinula zbog situacije sa COVID-19 virusom, koja je počela da se zaoštrava. Mesec mart, te godine, je bio dosta turbulentan za sve nas, morala sam mnogo da radim i nisam imala vremena da se bavim sobom, a nedostajalo mi je i volje.


NOĆIMA SAM SE BUDILA GLADNA I JELA


Kilogrami su krenuli da se vraćaju, a ja sam, pored kuvanja za decu i muža, počela da jedem na svakom ćošku, šta god da sam stigla. Noćima sam se budila gladna, i tada sam jela sve što bi mi palo po ruku (pizzu od prethodne večeri, ostatke od dece, čokoladu, nutellu na kašiku… bukvalno sve). To je, inače, bila moja navika. Sećam se da sam, jednom prilikom, boravila sa decom kod moje majke. U toku noći sam ustala, kako bi malom sinu skuvala mleko, i tada sam pojela sve kolače sa tanjira. Ujutru ih je majka tražila ispod stola, uverena da je tanjir pao, da ga je neko oborio ili sklonio. Nije mogla da poveruje da sam ja pojela sve kolače, bila je zapanjena time. Pored kolača, volela sam da jedem masnu, kaloričnu hranu, pekarske đakonije, posebno burek, što se po meni i videlo.


NOVI POČETAK


U aprilu sam ponovo krenula na režim UN ishrane, ali tada pripremljena, ojačana sa Instagram stranicom, koja je trebalo da mi bude vodilja i podrška, kroz objave postavljanja hrane i porcija, ličnih rezultata i eventualnih grešaka. Pristalica sam realnih osoba i njihovih uspeha na društvenim mrežama, i to je ono što je, posle moje jake volje i podrške porodice, najviše uticalo na moj uspeh @moja_ishrana_un.


MRŠAVILA SAM, A NISAM BILA GLADNA
 
UN Dijeta mi je bila privlačna, jer se u okviru nje konzumira ono što se inače koristi u ishrani, samo u određenim kombinacijama, i različitim danima. Naravno da mi nije bilo lako, nisam imala uvek volje, osećala sam se često kao da mi nešto fali, međutim, nikada nisam bila gladna. Konsultovala sam doktore sa mog posla, savetovala sam se sa njima, radila sam razne analize krvi, bila sam zdrava pre, za vreme držanja dijeta, a i sada sam. Pokušavam da unosim dosta vitamina, koristim namirnice koje su pune gvožđa i mnogo drugih minerala, važnih za moje telo. Ishrana mi je raznovrsna, što prija i mojoj psihi, jer mi čini zadovoljstvo, i uz to njena priprema ne oduzima mnogo vremena. Uspela sam da smršam, posle ko zna koliko pokušaja, zahvaljujući jakoj volji. Odlučila sam se na ovaj korak zbog sebe, a ne zbog drugih.


ODEĆA SE, SADA, VRTI OKO MENE


Promenila sam dosta navika, pogotovo što se ishrane tice, što me dosta raduje. Hranim se u određeno vreme, izbacila sam konstantno grickanje. Uz to održavam satnicu 16/8, koja takođe pomaže telu da svari i potroši unetu hranu, a da se potom regeneriše. Počela sam da uvodim sport u svoj život, iako sam pre bila lenja po tom pitanju. Stičem nove navike i potrebe, jer se lakše osećam i jer mi kretanje ne predstavlja toliko napor kao nekada. Promenila sam dosta odeće, jer se postojeća vrtela oko mene, što mislim da svakoj ženi donosi osećaj posebnog zadovoljstva.


RETKO SAM KRŠILA PRAVILA DIJETE


Sve predviđene vodene dane sam ispoštovala za mojih 91 dan dijete, i bili su mi prijatni, kao da su mi bili potrebni, mada sam se sledećem proteinskom danu radovala. Naravno da je bilo i grešaka, ali sam se posle njih kajala i iste sam kasnije retko pravila, kako se ne bih loše osećala. Priznavala sam greške na svom instagram profilu, nakon čega bih dobijala motivacione poruke od pratilaca, tako da mi je ta virtuelna motivacija dosta značila, baš kao što je i moja motivacija nekome pomogla. Nakon mršavljenja ne zapuštam svoj profil, jer sam puna ideja i vrlo motivisana za kreiranje novih obroka koji su ukusni, ali i koji izgledaju dobro na oko. Isprobavam nove namirnice i uvodim ih u ishranu, jer sam primetila da ih i moja deca obožavaju (na primer papaju).


LJUDI SU MNOGO VIŠE OD SVOJIH TELA


Živim u Beču, to je ogroman grad u kome ima dosta gojaznih osoba. Međutim, te osobe se ne ismejavaju, niko im ne dobacuje, jednostavno svako gleda u svom pravcu, tako da nisam, u tom smislu, imala neprijatna iskustva. Bilo je dana kada sam mrzela sebe i svoje telo, ali većinom zbog estetike, jer mi neka odeća nije stajala onako, kako sam ja to zamislila. Ne gubim iz vida da imam mnoge druge dobro osobine i uloge, ja sam majka, supruga, prijatelj i još mnogo toga. Fizički izgled nije najvažniji u životu.


UZAJAMNA PODRŠKA


Godinu dana nakon mršavljenja i dalje se pridržavam pravila ove ishrane, osim za božićne i novogodišnje praznike, kada su mi, realno, oči gladne. Imam motivacionu grupu na svom Instagram profilu, gde širimo motivaciju, ideje, recepte, razmenjujemo pitanja i odgovore. Trenutno je u grupi aktivno 20-tak žena, koje se međusobno bodre i podržavaju. One, kojima je takva podrška potrebna, pozivam da mi se jave, kako bismo se zajedno družili i mršavili! https://instagram.com/moja_ishrana_un?r=nametag

SMRŠALA SAM ZAHVALJUJUĆI JAKOJ VOLJI – Priča o mršavljenju Ivane Schmale

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: