Bez svake sumnje, o mršavljenju su najpozvaniji da govore stručnjaci: lekari, nutricionisti, fitnes treneri. Oni, koji žele da se oslobode suvišnih kilograma, bi svakako trebalo da se obrate njima. Međutim, ponekad je moguće dobiti savete, ohrabrenje i „vetar u leđa“ i od osobe koja ne poseduje stručne kvalifikacije, ali koja je postigla uspeh u mršavljenju i ima, u vezi sa tim, bogato lično iskustvo. Ivana Doderović (1978. god.) iz Požarevca je smršala 50 kilograma za deset meseci, tokom kojih je naučila dosta toga o sebi, o hrani, o ljudskom telu i psihi. Njen uspeh je privukao pažnju mnogih, koji su počeli da joj se obraćaju za pomoć. Kao filantrop, altruista i humanista, Ivana svima rado izlazi u susret, a onda se raduje zajedno sa onima kojima je pomogla, koje je ohrabrila na to da se pokrenu i da smršaju.


Koliko dugo traje Vaš proces mršavljenja i koliko kilograma ste smršali?


Započela sam sa ishranom bez ugljenih hidrata pre deset meseci. Tada sam imala 130 kilograma, nastalih iz moje ljubavi prema hrani. Smršala sam 50 kilograma. Mesečno sam, u proseku, gubila između 4 i 6 kilograma. Nisam se bavila nekom posebnom fizičkom aktivnošću, ali jesam mnogo radila. Radim u kuhinji, u vrtiću, a uz sve to se bavim i keteringom. Okružena sam hranom, ali sam i naoružana odlučnošću. Znam da sve od mene zavisi, da u meni postoji volja, motivacija, fokus. To postoji u svima nama! Mnogi su razočarani, jer su puno puta započinjali i prekidali dijete. I moja priča je takva. Držala sam dijete, pila sam razne sirupe i tablete za mršavljenje, odlagala sam da se ozbiljno posvetim sebi i svom zdravlju. Onda sam jedno jutro stala pred ogledalo, uputila sebi par ćuški, ali i par motivacionih poruka. Svima bih preporučila da raščiste sa zabludama i sa nerealnim očekivanjima, pre nego što se upuste u proces mršavljenja.


Da li sa protekom vremena postaje teže ili lakše pridržavati se zacrtanog režima ishrane?


Posle deset meseci sam se navikla na režim ishrane bez ugljenih hidrata. Uz dodatne vitamine koje uzimam i ne osećam potrebu za nekom posebnom hranom.
Uvek imam u vidu kako sam izgledala pre, a kako izgledam sada. Moje fotografije govore više od reči. Imam utisak da sam motivisana više nego pre, jer su rezultati vidljivi. Svima, koji misle da nisu motivisani, mogu da poručim da pre motivacije dolazi akcija. Dakle, prvo se pokrenite, ostvarite rezultat, i onda ćete osetiti buđenje volje i želje za još većim uspehom.

Vaš uspeh u mršavljenju je privukao pažnju mnogih. Koliko im je, Vaša priča, bila od pomoći?


Veoma sam iznenađena time koliku sam pažnju privukla. Kontaktiraju me i poznate i nepoznate osobe, kojima su potrebni saveti, podrška, ohrabrenje. Prilaze mi na ulici, čestitaju na uspehu, raspituju se kako i oni da smršaju. Svima pokušavam da izađem u susret, jer iz sopstvenog iskustva znam koliko je teško živeti sa suvišnim kilogramima i započeti određeni režim ishrane, posebno u slučajevima kada ne postoji podrška. Ja sam je, srećom, imala, u svojoj kući, na poslu, kao i u okruženju. Broj onih kojima sam krenula da pomažem se vremenom uvećao, zbog čega sam odlučila da pokrenem svoju grupu za savezništvo u mršavljenju. Meni je jedna slična grupa pomogla, a i dalje joj ostajem verna.


Pratite i motivišete mnoge u njihovim borbama sa suvišnim kilogramima. Kakve rezultate ostvaruju oni, kojima ste saveznik u mršavljenju?


Za sada mi se za pomoć, savete i podršku javljaju isključivo žene, i to različitih godina. Postigle su rezultate kojima su prezadovoljne, a i ja sa njima. Svima se vratio osmeh na lice, što je za mene najveća nagrada. Koristim priliku da istaknem i pohvalim moje kraljice, kao i njihove rezultate:
Svetlana Mrđa Čavić – 3meseca-15kg;
Dušica Opačić – 3meseca – 10 kg;
Edina Nijaz Husanovic – 2 meseca – 11kg;
Jelena Čanić – 2 meseca – 12kg;
Aleksandra Pešić – 1mesec – 6kg;
Imam još puno divnih ženica koje su tek započele svoj proces mršavljenja. Ali imam i dve princeze sa ostvarenim rezultatima:
Ana Doderovic 14godina – 1mesec – 10 kg;
Tijana Kanazer 13godina – 1mesec – 10kg
Kod dece pravimo korekciju ishrane uz dodatak voća i još nekih namirnica koje mi, odrasli, ne unosimo.


Šta je zajedničko svim osobama kojima, svojim primerom i savetom, pokušavate da pomognete?


Mnogi se žale na to da im je teško da pređu na drugačiji režim ishrane, da su neodlučni i da nemaju poverenja u sebe. Ponekad nije važno šta mislimo i kako se osećamo. Ponekad su važnija dela. Kada neko krene da mršavi, i vidi prve rezultate, uočiće i da su mu se osećanja promenila, da mu se podiglo samopouzdanje. Potom, mnogi bi hteli da smršaju odmah. Pitaju se zašto se puno trude, a malo mršave. Tada im govorim da budu strpljivi, da se posvete procesu, a ne rezultatima. Nijedno telo nije isto, svako mršavi svojom brzinom, svima su nam različiti metabolizmi, hormonski statusi i slično. Na kraju, svi bi hteli da čuju od mene, ili od drugih koji su smršali, neku čarobnu reč koja bi ih pokrenula, koja bi im dala recept za mršavljenje. Ja nisam smršala zahvaljujući čarobnoj reči, već tome što sam se pridržavala restriktivnog načina ishrane. Odabrala sam ga jer mi je garantovao da neću biti gladna.


Na čiju pomoć i savete se Vi oslanjate?


Na početku sam čitala mnogo o ishrani bez ugljenih hidrata. Koristilo mi je da saznam sve o tome kako određene namirnice utiču na naša tela, koliko imaju kalorija, kako se kombinuju i slično. Lakše je da nešto primenite, ako znate na koje efekte možete da računate. Moj rezultat najbolje govori o tome da se uz ishranu, koja je lišena ugljenih hidrata, lepo mršavi. Svakome bih preporučila da se obrate stručnjacima, jer se i ja sama, od prvog dana, oslanjam na savete Milene Trifunović, koja je nutricionista-dijetetičar-specijalista javnog zdravlja. Ona mi pomaže kako u sprovođenju mog ličnog procesa mršavljenja, tako i u vezi sa savetima koje dajem onima koji me prate.


Osnovali ste Facebook grupu IVANA, VAŠ SAVETNIK U MRŠAVLJENJU. Šta članovi grupe tu mogu da pronađu?


Moja saradnica, Aleksandra, i ja u grupi objavljujemo jelovnike, recepte, fotografije jela, savete, motivacione poruke, primere i slike onih koji su smršali. U grupi su oni koji imaju isti problem, i koji teže istom cilju, a to je mršavljenje. Osobe sa suvišnim kilogramima se ponekad stide da govore o sebi, ali kao članovi određenih grupa mogu da vide da nisu usamljeni, da ima mnogo onih sa sličnim problemima. Moja saradnica i ja ćemo se truditi da svima izađemo u susret, da odgovorimo na svako pitanje, da sve ohrabrimo i uverimo u to da su sposobne za promenu. Moj primer može da bude i njihov!

Facebook: Ivana, Vas savetnik u mrsavljenju>>https://www.facebook.com/groups/344663796974175

NAKON DESET MESECI SAM LAKŠA 50 KILOGRAMA – Intervju sa Ivanom Doderović

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: