Živimo na podneblju gde hrane ima u izobilju, međutim, mnogi nisu informisani o kalorijskoj vrednosti namirnica, o tome kako se one vare ili troše, šta nam je potrebno za održanje zdravlja, a čega bi mogli da se odreknemo. Zato je važno da učimo, da se informišemo, da upoznamo svoj ogranizam i odredimo koja količina hrane mu je potrebna za optimalno funkcionisanje, a koja bi dovela do gojenja. Upravo se ovim rukovodio Saša Mavrin (1993.god.) iz mesta Kotoriba, nedaleko od Čakovca, kada se upustio u proces mršavljenja. On se naoružao znanjem, raskrstio je sa zabludama, a onda je krenuo da mršavi vodeći računa o kalorijskom deficitu i satnici 16/8, kao pomoćnom alatu. Prepolovio je svoju telesnu težinu, poboljšao zdravstveno stanje i povratio samopouzdanje. Saša je bajker, strastveni vozač motora već dugi niz godina, član moto kluba, koji najviše voli da posećuje moto susrete i da vozi motor po svim krajevima zemlje, a i šire.


Kada ste, i zbog čega, počeli da imate problema sa suvišnim kilogramima?


Probleme sa suvišnim kilogramima imam od malena, već u 6. razredu sam imao toliko kilograma koliko imam sada, a to je 74 kg, tako da se ti problemi vuku već godinama. Zbog loše navike o hrani i prevelike količine, kilogrami su se kroz godine samo nakupljali dok nisam došao do svoje najveće težine, a to je bilo 145 kg. Taj broj me jako pogodio i znao sam da moram nešto odmah promjeniti. Kad sam bio manji krive su bile navike koje nikad nisam naučio, a poslije, dok sam bio već stariji, kriv sam bio samo ja, niko drugi. Morao sam prije uzeti život u svoje ruke i krenuti, al, opet, nikad nije kasno za promjene. Svako je krojač svoje sudbine i mučiće se sa svojim problemom, sve dok se ne dogodi onaj klik u glavi i ne vidi da se mora nešto promjeniti i da nema drugih krivaca, sem nas samih. Ja i dalje tvrdim da je sve u glavi i ako to pobijediš već si na pola puta.


Da li Vas je, i u čemu, višak kilograma sputavao?


Kad sam bio manji nisam imao prevelike probleme zbog viška kilograma, kako sam postao stariji i teži, nailazio sam na probleme kod kupnje odjeće. Znalo je biti da nije imalo tako velikih brojeva, pa me je to nekad pogađalo. Sa nekim kompleksima nisam imao nikad prevelikih problema, možda sam bio malo sramežljiv i povučeniji, al to se kroz godine i rad na sebi promjenilo na bolje. Kap koja je kod mene prelila čašu je ta što sam počeo imati zdrastvene probleme sa tlakom, počeo sam trošiti terapiju za tlak svaki dan, nisam previše bio aktivan jer nisam imao kondicije nikakve i sve više sam tu težinu osjećao na nogama, počeo sam biti nezadovoljan svojim izgledom i odlučio to promjeniti.


Smršali ste 71 kilogram, držeći se satnice 16/8. Opišite nam taj proces.


Da, smršavio sam 71 kilogram u razdoblju od dvije i pol godine. Počeo sam sa dijetom zbog zdravstvenih razloga koje sam htio promjeniti i zbog toga jer sam bio nezadovoljan izgledom i to sve sam uspio dovesti do super razine u tom periodu. Na početku nisam ništa znao o kalorijama i makronutrijentima, proteinima, ugljikohidratima i mastima, nego sam sve učio sam, i u hodu sve savladao. Koristio sam ovu satnicu ponekad samo kao alat za lakši kalorijski deficit. Svaka osoba ima svoj bazalni i radni metabolizam, i broj kalorija koliko mu treba kroz dan. Kada to izračunate, a ima puno kalkulatora i aplikacija koje to vode, treba izračunati kalorijski deficit, znači unjeti manje kalorija nego što tijelu treba. Ne treba niti jedan makronutrijent izbacivati iz prehrane, niti bilo koju namjernicu ako vam se uklapa u vaš dnevni kalorijski unos, i tako se onda gube kilogrami na duge staze i posle održava kilaža. Kroz godine učenja naučimo sve što trebamo znati, sve dijete se svode na jedan zajednički nazivnik, a to je kalorijski deficit, ako toga nema uzalud nam bilo koja dijeta svijeta. Rezultata neće biti što se tiče gubljenja kilograma, ako se i izgubi određeni broj kilograma nekom dijetom koja zabranjuje sve žive namjernice, to je zato jer ste ušli u kalorijski deficit, a ne zbog te dijete. Izbacivanjem namjernica iz prehrane ne može biti dugoročno održiv pristup prehrani, jer vodi u jo-jo efekt, a to je vraćanje kilograma, po povratku na normalniji način prehrane. Zato je važno naučiti koliko čega unosimo kroz dan i koje količine. To je najvažnije u tom procesu.


Da li ste se bavili fizičkim aktivnostima i kojima?


Da, bavim se stalno fizičkom aktivnošću i sada, kad nisam na dijeti. To mi je postalo sastavni dio života, 4 puta tjedno vježbam u teretani, većinom vježbe sa opterećenjem snage i sa minimalno cardio vježbi.


Kako ste se borili sa iskušenjima?


Prvo da kažem da je bilo lako – nije, za takav rezultat je trebalo puno discipline, odricanja i znoja. Uspijeh nije došao preko noći, to je dugogodišnji proces prehrane i vježbanja, koji sam radio sam. Ja nisam dolazio u iskušenja za varanjem jer sam si mogao uklopiti bilo koju hranu u dnevni unos. Ako znaš koliko taj obrok ima kalorija, a dnevni unos ti je npr. 2000 kcal, onda nema brige od varanja samog sebe, uz malo discipline. Znao sam bez problema uklopiti i fast food na dijeti kada mi se uklapalo u moj dnevni unos, jer sam znao šta radim. Za moj uspijeh je bilo presudno što sam brzo skužio kako stoje stvari sa gubljenjem kilograma i točno sam za svaki gram znao šta radim.


Šta vam je mršavljenje, pored gubitka kilograma, donelo?


Sada se osjećam sjajno, lakše i pun sam energije i samopouzdanja, mislim da mogu sve. U cijelosti sam popravio zdrastveno stanje, što mi je bio i cilj dok sam krenuo. Najbitnije od svega zadovoljan sam svojim izgledom i na tome radim i dalje, jer na sebi uvijek imaš posla. Što se tiče odjeće sada mogu kupiti bilo šta i bilo gdje, i lakše sad mogu nositi svoj stil odjevanja koji se nije promjenio. I dalje na kraju sam ostao onaj isti ja, samo malo poboljšani.


Kako se sada hranite? Da li ste još uvek na „nekom režimu’’?


Trenutno sam na nekom održavanju, znam koliko mi je kalorija potrebno za održavanje i tako se hranim. I dalje pazim na prehranu, jer to je po meni za cijeli život, a ne za par mjeseci, pa natrag na staro. Utisak je da se ženama, više nego muškarcima, zamera na višku kilograma? Problem današnjice je po meni što se samo gleda izgled, a ostale kvalitete čovijeka se zanemaruju. Bitno je da je čovjek zadovoljan kako sebi izgleda, a ne drugima. Svima se nećemo nikad dopasti, pa se onda ne treba sa time zamarati.


Šta biste poručili onima, koji tek nameravaju da se upuste u proces
mršavljenja?


Prvo što bi trebali je prestat krivit druge za svoje stanje, nego prihvatit stanje i sebe takvo kakvo je, i onda krenuti to mjenjat. Nemojte početi od ponedeljka, kao i svaki put, nego treba početi odmah i sad! Nikad ne odustajte od sebe, dok god čovijek diše i živi, nije prekasno za promjene. Probajte naučiti ove stvari o kojima sam pričao i biće vam puno lakše za promjene, poslije već sve ide od oka, kako ja sad radim. Nemojte nasjedati na razne kivi, kaktus, avokado i ostale gluposti od dijeta i razne preparate koji nemaju ni malo učinka, osim za prodavanje magle, nego se pametno informirajte o svemu i konstantno učite u hodu o prehrani. Kada to savladate rezultati će doći, ja sam živi primjer tome. Zato samo krenite i ne vraćajte se više na staro, nego gledajte samo napred prema svojem zacrtanom cilju. Sretno!

PREPOLOVIO SAM TELESNU TEŽINU, VODEĆI RAČUNA O KALORIJSKOM DEFICITU – Intervju sa Sašom Mavrinom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: