Osobama koje žele da smršaju, ili onima koji bi da dovedu svoje telo u dobru fizičku kondiciju, na raspolaganju su različite vrste vežbi. Odabiraju se u skladu sa ciljem i efektima na koje se računa. Za one koji bi da razviju vretenaste i zategnute mišiće, promene svoje držanje, postanu svesni povezanosti uma i tela, ali i da smršaju, preporuka je da vežbaju pilates. Taj sistem fizičkih vežbi doprinosi ostvarenju brojnih benefita, zbog čega je Nađa Hadžistević (1974.god.), diplomirani ekonomista po struci, odlučila da postane pilates instruktor. U početku je prošla celokupnu obuku kod Michaela Kinga, koji je dolazio u Beograd, a potom je, težeći ka tome da se usavrši, nova znanja sticala u Beču, Londonu, Beogradu, Veneciji, Njujorku, da bi na kraju u Sakramentu stekla zvanje Master pilates instruktora, po metodi Balanced Body, čiji je predavač, te samim tim poseduje kvalifikacije da edukuje i druge instruktore. Like pilates studio, čiji je osnivač, je autorizovani trending centar Balanced Body kompanije, najveće svetske škole za pilates. Stekla je i zvanje životnog trenera, kako bi pomogla vežbačima da ostvare što bolje rezultate, uz pomoć svesti o onome što rade, i jačanja mentalne snage. Nađa Hadžistević je supruga i majka četvoro dece, koja svoja iskustva, stečena u trudnoći, planira da objavi u knjizi koju priprema, i koja za temu ima pilates za trudnice.


Kako ste, i zbog čega, ušli u svet pilatesa?
 
Sa pilatesom sam se prvi put susrela pre osamnaest godina kada sam živela u Austriji. Oduvek sam volela da vežbam i kada sam se doselila u Beč, odmah sam potražila fitnes centar. Pored ostalih programa imali su i pilates. Sećam se mog prvog pilates časa… Ležala sam na podu, kao i ostale polaznice, i slušala instruktorku koju je nešto objašnjavala. Osvrnula sam se oko sebe, kako bih videla šta drugi vežbači rade, jer sam tek počela da učim nemački. Primetila sam da su svi udubljeni u nešto, ali da se ne pomeraju. Upitno sam pogledala instruktorku koja mi je prišla, osmehnula se i objasnila da se vežba tiče karličnog dna. Pitala sam se da li je dobro razumem, odnosno, da li dobro radim zadatu vežbu. Svidelo mi se otkriće da se u pilatesu aktiviraju mišići, za koje nisam ni znala da postoje. Kasnije sam od mnogih vežbača čula kako navode da na svakom času otkriju neki novi mišić. Nije mi dugo trebalo da se zaljubim u pilates.
 

Osnivač ste koncepta Like pilates. Upoznajte nas sa njim.


Koncep Like pilatesa jeste u osnovi pilates i na tome se bazira. Kako sam, pored pilates predavača, i life couch, moji časovi pilatesa se prožimaju vizualizacijom i podsticanjem vežbača na lični razvoj kroz pokret i povezivanje sa umom. Tako da taj koncept prenosim na svoje instruktore.
 
Po čemu je karakterističan pilates, i šta je ono što ga izdvaja od drugih vidova vežbanja?


Prva stvar, kada neko pomisli na pilates, jeste jačanje stomaka odnosno čuvenog core-a. Slažem se da, dok vežbate pilates i dok radite bilo koju vežbu, osečate angažovanost stomaka. To je velika prednost pilatesa, jer od kada se bavim njime, nikada nisam uradila više od 10-15 ponavljanja neke vežbe za stomak.  Kako izgleda to? Uradim, na primer, pet različitih vežbi ciljano za stomak,  a ostatak časa radim izbalansirano celo telo, ali je u svakoj vežbi centar tela – power house. Tako dobijate izvajano telo.
 
Koji rekviziti se koriste u okviru pilatesa, i sa kakvom svrhom?


Uvođenjem rekvizita čas postaje raznovrsniji, lepršaviji, izazovniji. Kada imate višegodišnje vežbače koji dolaze samo na MAT pilates, uvođenjem, na primer, velike lopte, valjka ili balansera, osim što produbljujete rad core, ima i simpatičnih situacija kada se gubi ravnoteža. Lopta može da pomogne kod otvaranja kukova ili kod vežbi za skoliozu. Pored lopte, koristimo trake i tegiće. Kada prođete pilates obuku, onda znate kada nešto koristite i zašto. Pristupate svemu sa ciljem, koji može da bude i da se razveseli i probudi grupa, ako vežbaju u petak, posle posla, na primer. Naravno, iza tog privremenog je osnovni cilj, a to je zatezanje i istezanje, jačanje, prevencija bola, ili nestanak bola u leđima.
 
Da li, i u kojoj meri, pilates može da pomogne u mršavljenju?


Ukoliko vežbač koriguje ishranu i redovno dolazi, a to je tri do četri puta nedeljnomože. To je naš zajednički trud i rezultat. Upravo danas smo prisustvovali obostranom ushićenju i nas i vežbača kada je vaga, koja meri kg, masnoće, mišiće, pokazala smanjenje kilograma i masnoće oko unutrašnjih organa tj. visceralne masnoće, a povećanje mišića. Sreća nas je sve preplavila! Josef Pilates je rekao:

-10 sesija osetićete razliku.

-20 sesija videćete razliku.

-30 sesija imaćete potpuno novo telo.
 


Koliko je, prilikom izvođenja vežbi pilatesa, važno pravilno disanje, i zbog čega?


Kod svake fizičke aktivnosti je važno disanje, ali ga zanemarujemo. Sa disanjem osluškujemo svoje telo, povezujemo um i telo. Kada radimo jednu te istu vežbu i promenimo disanje, vežbu olakšavamo ili otežavamo. Tako da je važno da slušamo instruktora i trenera šta nam govori. Jozef Pilates je rekao: Just breath. Samo diši. Najgore je kada neko zadržava vazduh.
 
Osobe sa suvišnim kilogramima najčešće nisu u dobroj fizičkoj formi. Da li to predstavlja prepreku i ograničenje za pilates vežbe?


Ne, nikako. Dešava se da neko pozove i kaže da će doći da vežba kada bude
smršao. Greška. Dođite odmah. Mi smo vaša podrška. Svaka vežba ima svoj
osnovni nivo, zatim lakšu i težu varijantu.
 
Nije mali broj onih kojima je teško da započnu bilo koji vid fizičkih
aktivnosti. Kako biste ih ohrabrili da to ne odlažu?

 
Mi imamo samo jedno odelo, a to je naše telo. Ukoliko ga mi ne čuvamo neće niko. Nemamo rezervnu nogu, da je zamenimo kao gumu, niti srce. Treba nam redovna nega i održavanje. S druge strane, vežabnje ti daje slobodu izbora. Kada otvorite orman ili idete u kupovinu sve vam dobro stoji. To je sloboda, zar ne?
 
Šta ste novo, Vi, lično, naučili o sebi kao ženi, od kada ste ušli u svet pilatesa?


Naučila sam da je život pun mogućnosti, da ne smatram za probleme ono, što je rešivo. Ako se i iznerviram, stanem pred vežbače, započnem čas i već sam u svom svetu, smirena i zadovoljna. Pilates mi je omogućio i to da nemam svest o broju svojih godina. Bližim se 47-oj, pre dve godine sam dobila svoje četvrto dete. Ustajanje noću mi ne predstavlja problem, niti bilo koja druga obaveza, uživam u roditeljstvu i u vitalnosti svog tela!

U MAGIČNOM SVETU PILATESA – Intervju sa Nađom Hadžistević, instruktorkom pilatesa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: