Moje ime je Darija, imam 42 godine, živim u Zagrebu sa kćeri koja ima 11 godina. Počela sam kuhati sa 14 godina. Moja pokojna baka me je učila svemu. Prvo jelo koje sam napravila bilo je varivo od kelja. Ne mogu vam opisati svoju sreću kad su roditelji došli s posla. Tata je bio oduševljen, nikad bolje varivo nije jeo (baka je bila ljubomorna iako je znala da tata laže). Da bi jelo bilo ukusno, potrebna je volja, ljubav prema kuhanju i, naravno, da ste po prirodi gurman kao ja, za koju ne postoji ono što ne voli jesti.


IMALA SAM MNOGO ZDRAVSTVENIH PROBLEMA


Na ovaj način prehrane sam se odlučila na nagovor svoje neurologice. Naime, od rođenja imam problema sa srcem, na to sam sa godinama dobila visoki tlak i tešku aritmiju. U sedmom mjesecu prošle godine sam dobila dva napadaja epilepsije na poslu. Krvna slika bila je katastrofalna. Povišeni leukociti, neutrofilni granulociti, iz čista mira. Jetrene probe, bubrezi, povišen kalcij u krvi, povišeni trigliceridi, da ne nabrajam… Uglavnom, ništa nije valjalo. A zašto? Jer sam uvijek jela sa nogu, na brzinu.


PROMENOM ISHRANE DO POBOLJŠANJA ZDRAVLJA


Za nepuna dva mjeseca na keto prehrani, dovela sam svoju krvnu sliku do savršenstva. Komentar moje neurologice samo je bio: Darija, sad vidiš koliko prehrana utječe na zdravlje i organizam. I da se ne varamo, pojedem ja sa vremena na vrijeme rižu, bulgur, grah. Jer, realno, UH su nam neophodni za funkcioniranje organizma. Ako želite izgubiti kilograme, budite na keto prehrani maksimalno tri mjeseca, i onda uzmite pauzu. Ništa nemojte raditi na silu. 


ZA SVE IMA VREMENA, SAMO TREBA VOLJE


Čin jedenja je svetkovina. Ja osobno volim da mi je tanjur šaren, sa puno boja i povrća. I vjerujte mi, za napraviti ručak uvijek imate vremena. Koliko Vam je potrebno da ispečete file ribe i napravite salatu? Isto koliko i da napravite nezdravi sendvič. Puno ljudi pita: šta da nosim na posao? Evo predloga: malo salate, konzervu tune, dva jaja, čvarke, slaninu, cherry rajčice, sir. Jednostavnije ne može, jel tako? Izgovori: kuhanje mi oduzima puno vremena! Ne, stvar je organizacije i volje. Ovih nekoliko recepata šta sam vam prezentirala ne oduzimaju puno vremena. Uglavnom, kad dođem sa posla, prvo provedem vrijeme sa svojom Anom. E, onda kuhamo zajedno. Ona je zaslužna za većinu mojih recepata. Da me ne bi krivo shvatili, njoj nikako ne uskraćujem UH. Kada je moj prilog brokula, njen bude brokula i krumpir. Dok dinstate meso, ili vam se nešto peče u pećnici, stavite veš prati, peglajte, lezite i gledajte tv. Za sve ima vremena, samo treba volje. Inače, planiram da objavim knjižiću sa svojim receptima, u želji da to bude
naslijeđe mojoj kćeri. Voli vas Darija!

ČIN JEDENJA JE SVETKOVINA – Priča i recepti Darije Šatović Šebetić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: