Zovem se Svetlana. Imam 43 godine. Pre tri godine sam napokon skupila hrabrosti i snage, preuzela sam kormilo svog života i napustila Srbiju. Sve što sam doživela i na privatnom i na poslovnom planu, dovelo me je do velikog iskušenja, gde sam stajala na ivici, razmišljajući – kuda. Ali eto, neka viša sila mi je pružila priliku da odem iz Srbije i započnem život iz početka. Preselila sam se u Sloveniju i počela da uživam u životu. Naravno, ne smatram, sada, bilo šta i bilo ko da je krivac za tadašnji život, sem depresije. Naime, ja sam po struci prosvetni radnik, ali eto silom prilika sada radim u Portorožu u hotelu, u kuhinji i poslastičarnici. Ne žalim se, šta više, uživam i u ovom poslu. Nisam imala problema sa kilogramima, kada se inače devojčice, devojke bore sa tim viškom, tokom puberteta. Ovo je slika na kojoj sam imala 56kg/ iz 2002. godine je.

ZBOG STRESA SAM SE UGOJILA 30 KILOGRAMA


Naime, moji problemi sa kilogramima počinju od onog trenutka kada se susrećem sa iznenadnom smrću oca, za koga sam inače bila jako vezana. Tada kreće nespavanje, neredovna ishrana, nekretanje i depresija, zbog koje sam odlazila kod psihologa na savetovanja i razgovore, ali sam završila na anti-depresivima i lekovima za spavanje. Moj organizam je tada pretrpeo, zajedno sa mnom, veliki šok, i branio se time što je stvarao masne naslage u telu, jer nikada nije znao da li ću ja danas pojesti nešto ili ne. Tada kreću problemi sa kilogramima, ali ne i moja borba sa skidanjem kilograma, jer depresija se teško leči, sem ako sam ne kreneš da se boriš protiv nje. Sve što sam do tada radila, igrala folklor, trenirala rukomet, kilometrima šetala sa društvom, ostavila sam iza sebe i zatvarala se u sobu. Inače, ti problemi nastaju sa moje nepune 24 godine. Ono čime sam se hranila bile su grickalice, tone čokolade, litri koka kole, a ponekad slučajno uletela bi neka supa, čorba ili neko skuvano jelo. Od nekog ko je imao 50 kg sa 18 godina, došla sam do nekog ko je sa 24 godine imao već dobrih 80 kg. Naravno, nesvesno sam počinjala svakojake dijete i dolazila do toga da smrsam 10-12 kg i odustajala sam još lakše, ali kilogrami su se vraćali duplo. To je, otprilike, izgledalo ovako:

VIŠAK KILOGRAMA ME JE SPUTAVAO U SVEMU


Najbolje namere mojih bliskih ljudi, koji su me upozoravali da povedem račua o svom zdravlju, nisu dugoročno ostavljale utisak na mene. Sve je bilo kratkog veka, a najviše moja želja. Naravno, kako se sve gleda, kako sve povlači jedno za drugim, tako, naravno, i zbog kilaže ostajem bez dečka, bez posla, znači ponovo sunovrat, ponovo pad, preživljavanje, nekretanje, i nezdrava hrana. A onda se polako ukazuje sunce na kraju tunela – dobijam šansu za rad u NVO na pisanju projekata, ali na obuku odlazim veoma postiđena zbog izgleda i postiđena same sebe. Zašto, evo slike, mislim da je ne treba komentarisati.

NIJE MI SE ŽIVELO, MRZELA SAM SEBE


Nezadovoljstvo sobom, izgledom, kondicijom… Sve je to dovelo do potpunog povlačenja iz javnosti. Prosto, sve je pucalo na meni, a ja nisam imala snage ni volje da nešto ispravim. Kada se pojavio, sada moj bivši suprug, malo sam se vratila u život i samo kroz neke male načine, odnosno ispravke u ishrani, smršala sam, ali kilaža nije silazila ispod 80 kg. No, zadovoljstvo je bilo i to što sam uspela da skinem tih ogromnih 120 kg, sa slike iznad. Ali, život je čudo i nikada ne znaš šta ti priređuje, pa mi je tako zadao samo još jedan udarac, onaj najteži koji žena može da doživi, o kome ne bih. Kada sam se slomila i mesecima ležala u krevetu, vratila sam sebe na istu kilažu, teži oblik depresije, uz to sam dobila i alopeciju, opadanje kose u pečatima, imala sam keratoze svuda po telu, ispadali su mi zubi, patila sam od velike tahikardije… Bilo mi svejedno. Nije mi se živelo, mrzela sam sebe. Živela sam za dan kada ću prestati da živim. Ali, Bog je imao drugi plan i otvorio mi je vrata i pružio priliku da odem iz Srbije. Prve godine, 2018. to nisam shvatala u potpunosti, pa sam sebi i dalje ostavljala da jedem sve što hoću. Ono, u čemu sam opet pravila grešku, jeste što sam se hranila neredovno, a pritom sam mnogo radila. Pošto imam divnog šefa, čoveka koji je postao moja zvezda vodilja, čoveka koji me je vinuo u nebo i dao mi krila, smogla sam snage da počnem da sebe pripremam za promenu. Da da, da se pripremam.

DETALJNO SAM SE PRIPREMALA ZA MRŠAVLJENJE


Dobrih godinu dana sam zapisivala svoje navike, šta je ono u ishrani bez čega ne mogu, šta je ono bez čega mogu, šta volim, a šta ne. Sve sam to beležila na stikerima i lepila svuda po sobi, naravno lepila sam samo pozitivne stvari koje sam mogla i želela da promenim. Čitala sam dosta o načinima ishrane, o dijetama, o psihološkim promenama koje su najbitnije, pozitivnom stavu. Čitava 2019. godina prošla mi je u tim promenama i proučavanjima. I onda je došla izolacija marta 2020 god., kada sam sebi rekla – OK, super, to je to. Počela sam sebe psihološki trenirati i spremati za, i na korak napred. Prvo što sam uvela jeste da ujutru, kada ustanem, ispijem na prazan želudac čašu vode sa čia semenima. Inače, voda je nepoznanica bila za mene. Naravno, kroz sav put iz 2019. godine, ustanovila sam da su čia semenke jako zdrave za rad creva i regulisanje rada pankreasa, pa sam odlučila krenuti odatle, uz postavljanje cilja da svaki dan popijem bar 4 čaše vode. Ne, ništa tada nisam menjala u ishrani, sve je ostalo isto. Dala sam sebi 14 dana da se prilagodim na ovu promenu. Kada sam krenula sa tim izgledala sam ovako, otprilike imala sam oko 110kg.

UVODILA SAM PROMENE, KORAK PO KORAK


Uz postignutu naviku da pijem vodu, i regulisanu stolicu, dala sam sebi novi zadatak za narednih mesec dana, a to je da povećam količinu vode na 8 čaša dnevno, ali i da izbacim sokove i šećer iz upotrebe. Iako pijem slatku kafu, beli šećer sam zamenila smeđim. Nisam ni bila svesna da sam kroz tih mesec dana zaboravila da pred spavanje pojedem 100 gr bele čokolade, bez koje nisam mogla da spavam. Jednostavno sam prestala da razmišljam o tome šta ću jesti, nego sam razmišljala šta je to što ja još mogu promeniti kod sebe. Igrom slučaja do mene je stigao herba life čaj i aloja, koja mi je bila motivacija, jer sam čaj u kombinaciji sa alojom zamenjuje 1,5 l tečnosti organizmu. Umesto kafe počela sam da pijem ujutru čaj, i ni dan danas se ne kajem zbog toga. Ishranu sam, pa iskreno rečeno, ni sama ne znam kako, ali svela na to da jedem 6 puta dnevno po par zalogaja, i da onaj zadnji, najslađi zalogaj jednostavno ostavim. Počela sam da spremam bareno povrće, uvela što više supa od karfiola, brokolija, šargarepe, luka, i u sve to stavljala kvinoju, čiju i lan. Zbog svih koji će pročitati ovaj tekst, i možda zbog nekoga kome će ovo biti motivacija, da preuzme i promeni svoj način ishrane zbog sebe, ne zbog drugih, nagoveštavam sledeće: jeste da se nisam pridržavala načina hrono ishrane 100%, jednostavno sam kombinovala hrono ishranu, bio ishranu i u prodavnicama zdrave hrane savetovala se sa radnicima. Moja ishrana bazirala se na integralnim namirnicama kao i na bio-namirnicama. U ishranu sam svrstala 2 glavna obroka, i 4 međuobroka. Kao međuobroke uzimala sam kačkavalj, ili voće (sem banana i lubenice), salame pileće ili ćureće, svežu salatu. Kao glavni obrok bila je obavezna supa ili čorba od povrća, pečeno mesno sa svežom salatom.


ZA MESEC DANA SAM SMRŠALA 4 KONFEKCIJSKA BROJA


Sam proces uvođenja sebe u takvu ishranu trajao je od marta do jula. U julu sam odlučila da izmerim obim struka, grudi i kukova i da pratim promene. Naravno, poznavajaću sebe, VAGU SAM IZBACILA IZ KUĆE JER JE SMATRAM NEPRIJATELJEM. Zašto? Zato što ja tada imam potrebu da se merim svakog dana da bih videla rezultat, što je nemoguće, i tada prosto odustajem od svega. Zato centimetar u ruke i krenula sam: grudi 122cm, struk 107 cm, bokovi 132cm. Izmerila sam se 07.07.2020, posle 7 dana, rezultat je bio: grudi 116cm, struk 101cm, kukovi 129cm. Znači, napredak mi je bio WAUOOOOO. Tada sam skapirala sam na na pravom putu i da je to ono što meni treba, da tako trebam nastaviti. Iskreno, podršku nisam tražila ni od koga, sem od same sebe. Bilo je dana kada sam padala, ali sam podršku nalazila u afirmacijama i motivacijama na YouTube, u razgovoru sa mamom, kao i u razgovoru sa drugom koji je inače fitnes instruktor. Nisam sebe htela da mučim sa dodatnim vežbama, jer do posla sam krenula da pešačim, a to je 7 km u jednom pravcu, znači prelazila sam dnevno 14 km. Pravi izazov za mene bili su slatkiši, jer sam veliki ljubitelj slatkog, pritom i radim u poslastičari, a i imam nizak nivo šećera u krvi. Ali i tu sam našla rešenje, u bio slatkišima, koje baš u potrebi pojedem štanglu čokolade, ili pirančani slatkiš sa čokoladom ili integralni keks sa komadima suvog voća. Takođe moram da napomen da sam od voća IZBACILA banane jer imaju jako veliki broj kalorija, a pritom zasite trenutno. Ono što je meni bio cilj, koji je i dalje isti, jeste da smanjim masne naslage, a da pritom ostavim mišićnu masu i da je ojačam. Za mesec dana sam 30 cm po celom telu, ili sa veličine garderobe 48 došla sam do toga da nosim veličinu 44. Što je za mene bilo izuzetno veliki podstrek.


NAKON MRŠAVLJENJA GLEDAM NAPRED


Dalje sam nastavila sa istim, ne posustati i ne odustati od zacrtanog načina ishrane. Vratilo mi se samopouzdanje, vera u sebe. Osećala sam se mnogo lakše, rasterećenije, lepše. Nisam brinula da li ću moći da nađem garderobu, da li će mi biti teško da prošetam, pa čak i da potrčim. Sve ono što me je više od 20 godina mučilo je otišlo u zaborav. Podržavala sam sebe i svako veče pričala sebi šta sam toga dana lepo osetila. Zaboravila sam na depresiju. Ta reč više ne postoji. Negde tamo daleko ostala je iza mene. Gledam napred. Živim danas. I dalje imam kilograme koji se trebaju skinuti. Ne odustajem. Ovakav način ishrane mi savršeno odgovara. Nisam više lenja, imam više snage i energije, volje. Uvek nađem sitnicu koja me odvuče da trajem i istrajem u svemu.


OBIM TELA MI SE SMANJIO POLA METRA


Po zadnjem merenju (pričam u centimetrima) od 04.01.2021. struk je 92 cm, kukovi 112 cm, grudi 111 cm. Možda će neko reći – ma šta je to? Ja ću reći MNOGO! Za 6 meseci 21 cm u kukovima, 11 cm u grudima, 15 cm u struku, ukupno 47 cm . Uzmite centimetar i pogledajte koliko je skoro pola metra smanjiti vaš obim tela. Ja znam da sam uspela. Ja znam da neću odustati do moje željene težine, odnosno izgleda. Ja znam da sam sebi najveća podrška, da sam sebe moraš da bodriš, i pored problema i pored tuge koje te savlada. Ja znam da sam ja na putu uspeha, ja znam da sam pronašla sebe u svemu. Ja znam da imam podršku ne samo od sebe već od porodice, kolega, prijatelja. Postavila sam sebi veliki cilj, koji ću rado podeliti sa vama kada ga ispunim. Ovo mi je sve dalo i podstrek da upišem fakultet koji, evo, uspešno završavam u Mariboru.


BUDITE SAMI KREATORI VAŠE ISHRANE


Jedinu poruku koju vam želim poslati jeste da je put do uspeha pun uspona i padova. Odlučite šta je za vas najbolje, izmerite svoje negativne i pozitivne stvari. Ne pridržavajte se dijeta i ishrane koja vam ne prija, nađite rešenje za sebe sami. Budite sami kreatori vaše ishrane. Potražite pomoć, pitajte, raspitajte se, odlučite sami. Ne oslanjajte se ni na koga, sem na sebe, jer možete. Snaga je u vama i vašoj odlučnosti. Pozdravljam vas, ako želite pomoć, ja sam tu. Pitajte autora teksta za moj kontakt mejl, rado ću vam pomoći. Ukoliko se bar jedan od vas odluči na ovakav korak, biću vam tu kao podrška.

NAKON MRŠAVLJENJA JE TESKOBA OTIŠLA U ZABORAV – Priča Svetlane Radević

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: