Stručnjaci kažu da je udaljenost zacrtanog cilja ono što najviše sprečava gojazne osobe da se upuste u proces mršavljenja. Ako neko ima veliki višak kilograma, telesna težina koju priželjkuje mu se čini kao teško ostvariv rezultat. Međutim, već i nekoliko početnih izgubljenih kilograma mogu da predstavljaju neverovatan podstrek. Teodora Radenković (1995. god.) medicinska sestra iz sela Stojnik, nadomak Aranđelovca, je tokom prvog meseca, na hrono ishrani, smršala 7 kilograma, a za dva meseca čak 14. Ostvareni rezultati su je naveli da nastavi, zahvaljujući čemu je, za osam meseci, smršala čak 37 kilograma.


Prepoznajete li, iz sadašnje perspektive, razloge zbog kojih ste dobijali suvišne kilograme?


Od kako znam za sebe imala sam problem sa viškom kilograma. Sve je počelo od 3. ili 4. razreda osnovne škole. Tada to nisu bili ozbiljni kilogrami, ali u tom nekom periodu je sve počelo. Da, svakako da su bile loše navike u ishrani, obožavala sam testa, slatkiše i grickalice. Doduše, ko ih i ne voli? Mislim da nisam imala problem sa količinom hrane, već sa vrstom hrane koju pojedem, a naravno moram istaći da nikada nisam bila fizički aktivna i da me je to, pored loših namirnica, „ubijalo“.  Najveća težina je definitivno težina pre hrono ishrane, tada sam imala 112 kg.


Da li je, i na koji način, višak kilograma ugrožavao Vaš odnos prema samoj sebi?


Najviše me je pogađalo zadirkivanje dece, koja znaju biti jako okrutna, po tom pitanju. Kasnije, kroz odrastanje, sam često bila nezadovoljna, pogotovo kada, recimo, želim kupiti neku odeću, ali nažalost nema moj broj. Nisam izgledala onako kako sam želela, pa sam ogledalo često izbegavala.


Mnogi imaju istoriju odustajanja od započetih dijeta. Da li je to i sa vama slučaj?


Probala sam razne dijete, ali nisam bila psihički spremna, nisam bila karakter i istrajna u svojoj odluci. Kao da sam očekivala da će kilogrami, koji su se godinama taložili, otići za par dana. Nisam bila dovoljno motivisana. Probala sam razne čajeve, tu je bio i jedan popularni preparat za mršavljenje koji mi je super pomogao, ali kad sam prestala da ga koristim, sve se vratilo, čak i više, ali moram napomenuti da i nisam vodila računa.


Šta je za Vas predstavljalo prelomni trenutak, nakon čega ste započeti režim ishrane sproveli do kraja?


Prelomni trenutak je definitivno bio kada sam stala na vagu i videla svoju rekordnu kilažu od 112 kg. Tada sam rekla sebi – dosta, pre svega zbog zdravlja. Nisam mogla da poverujem da sam se toliko ugojila. Ili samo to nisam želela da prihvatim.


Smršali ste zahvaljujući hrono ishrani. Kako je teklo vaše mršavljenje?
 
Sa hrono ishranom sam počela u maju 2020. godine kada sam, kao što rekoh, imala 112 kg. U početku je bilo jako teško, izbacila sam namirnice koje sam do juče jela svakodnevno, i nisam mogla zamisliti dan bez njih. Nakon već drugog meseca, organizam se navikao i nisam imala potrebe za slakišima, recimo. Bilo je dana kada sam imala krize, ali rezultati koje sam postigla mi nisu dozvoljavali ga pogrešim. Zainatila sam se i rekla sebi da nema brljanja, da sam sebi najbitnija i da zbog sebe moram da istrajem. Ukupno za 8 meseci sam izgubila 37 kg. U prvom mesecu je bilo čak 7 ili 8kg, sećam se da sam za dva meseca izgubila čak 14 kg. Nakon toga je bilo po nekih 5 kg mesečno, sad sve manje, naravno, gubim. Striktno sam se pridržava, bilo je 2,3 jako sitne greške, po meni. Što se tiče fizičke aktivnosti, moram reci da je nije bilo. Najveća podrška je uvek bila porodica.


Šta Vam je, u okviru hrono ishrane, odgovaralo, a šta vam je predstavljalo problem?


U okviru hrono ishrane mi je najviše odgovarao doručak, tu imamo najviše opcija, izbora i kombinovanje namirnica. Najveći problem mi je bilo meso, nisam neko ko voli meso, mogla bih živeti bez njega, a u hrono ishrani je jako zastupljeno. Naravno da su slatkiši bili problem, ali sada čak i nemam želju za njima.


Kako ste se motivisali, tokom držanja dijete? Šta ste uvek imali u fokusu?
 
Prosto sam rekla sebi da moram, sada ili nikada. Ako sada ne uspem, da će mi kasnije sve teže biti da krenem na bilo kakvu dijetu i da ću teže skidati kilograme. Prosto, kada sam na početku videla rezultate, nisam sebi dala za pravo da odustanem. Imala sam za cilj da dođem do 75 kg i to sam uspela pre par dana. Sada mi je bitno da nađem balans i da ovu težinu održavam.


Kako se osećate nakon što ste smršali 37 kilograma?


Sada je nekako sve lakše, svakako da se sada osećam mnogo bolje, imam više samopouzdanja, srećna sam i nasmejana.


Šta mislite o tome što su gojazne osobe često na meti onih, koji im upućuju uvrede?


Odgovor na ovo pitanje, nažalost, nemam. Ne znam zašto to ljudi rade, ako je neko gojazan ne znači da je loš čovek, to nije razlog zašto bi neko nekoga vređao, ili omalovažavao samo zato što je gojazan. Niko ne zna šta stoji iza toga, ko kakav problem ima i zašto je sve tako. Svako treba da se poštuje i pre svega treba biti čovek, a ne da se gleda da li si debeo ili mršav, lep ili ružan. Osobe koje to čine dovoljno govore o sebi.


Šta je, po Vama, recept za mršavljenje? Šta biste poručili onima koji žele da smršaju?


Ne postoji savršen recept, samo treba pronaći šta vašem organizmu odgovara, šta ne, naći balans. Nije svačiji organizam isti. Svakako je najbolje jesti sve u normalnim količinama i imati aktivnost, ali kao što vidimo, to nije kod svakog moguće. Svakako pronaći šta najviše vama odgovara, i imati cilj do koga želite da dođete, motivaciju i podršku, uz koju je sve lakše. Svaki početak bude težak, ali kada se stigne do cilja tada se shvati da je vredelo potruditi se i boriti se, a izboriti se sa samim sobom je zaista teško.

OSTVARILA SAM ZACRTANI CILJ I SMRŠALA 37 KILOGRAMA – Intervju sa Teodorom Radenković

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: