„Vaš prvi i najpouzdaniji vodič do sreće jeste vaše telo. Njegova uloga je da pruža podršku umu, a radeći zajedno, oni stvaraju stanje koje je poznato kao sreća. Kada odlučujete da li da nešto uradite ili ne, zapitajte svoje telo: šta ti misliš o tome? Ukoliko vam telo pošalje signal fizičkog bola ili emocionalne teskobe, razmislite još jednom. Ako vam telo pošalje signal prijatnosti i želje, uradite to. Um i telo zajedno formiraju jedinstveno polje. Neprirodno je odvajati ih, što se obično čini. Svako iskustvo ima fizičku komponentu. Ukoliko ste gladni, um i želudac su zajedno gladni. Ako doživite neverovatno duhovno iskustvo, u tome učestvuju i vaše srce i ćelije jetre. Nijedna misao, uzbuđenje ili osećaj ne prolaze bez reakcije našeg tela.
Prvi ključ koji nas vodi do sreće sopštava nam da nas svest o našem telu povezuje sa skrivenim poljem beskrajnih mogućnosti. Zašto se um, telo i duh osećaju razdvojeno kada to nisu? Zbog nedostatka svesti. Svest ima ogromnu moć; ona dovodi u sklad sve ćelije; ona reguliše bezbrojne integracije u telu. Svest je nevidljivi, nemi posrednik, koji vašem telu ukazuje na to šta vaš um misli i koji istovremeno šalje povratne informacije vašeg tela da bi um imao osećaj podrške i razumevanja. U idealnoj situaciji, kada osećate da ste voljeni, vaš um će shvatiti da ste voljeni, vaše ćelije će se hraniti tom ljubavju, a duša će biti srećna jer ste pronikli dovoljno duboko da biste pronašli izvor ljubavi. Svaka dobra stvar u životu zasićuje vaše celo biće.
Priorodan rezultat harmonije uma, tela i duha jeste sreća. S druge strane, znaci odsustva harmonije jesu neprijatnost, bol, depresija, teskoba i, generalno, bolest. Nesreća je oblik povratne informacije. Ona daje signal da je dishramonija na nekom mestu ušla u ono jedinstveno polje – u um, telo ili duh. Izgubljena je veza sa svešću. Samo kada situacije sagledavamo onako holistički, možemo povezati zdravlje, celinu i svetlost, jer sve tri reči imaju isti koren, i sva tri pojma imaju isto stanje harmonije ili disharmonjie. Možda ste čuli za izreku: Problemi su u tkivima. Ona se odnosi na činjenicu da psihološki problemi bez nekog posebnog uzroka, poput besa, depresije, neuroze, neprijateljstva i uznemirenosti, nisu samo psihološke prirode. Njih povezuje mozak, koji preko centralnog nervnog sistema signalizira svakoj ćeliji i tkivu u telu da imate problem.
Celo polje zadrhti i na najmanji znak bola ili zadovoljstva. Drugim rečima, polje je svesno. Kada svesno obraćate pažnju na ono što vam telo saopštava, ta svest je izuzetno izražena.“


RECEPT ZA ISTINSKU SREĆU
DIPAK ČOPRA

BUDITE SVESNI SVOG TELA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: