„Relaksacija je neophodna za proces isceljenja. Teško je omogućiti isceliteljskim energijama da teku u nama ako smo napeti i uplašeni. Dr Berni Sigl je rekao: „Fizičke koristi meditacije su mnogo dokumentovane. Ona snižava ili normalizuje krvni pritisak, puls i nivo hormona stresa u krvi. Njene koristi se dupuliraju kada se kombinuje sa stalnom vežbom. Ukratko: ona smanjuje umor i starenje i tela i duha, i pomaže ljudima da žive bolje i duže.“
Potrebano je samo trenutak ili dva, nekoliko puta dnevno, da se telu omogući da se oslobodi i opusti. U svakom trenutku možete da zatvorite oči i da dva ili tri puta udahnete i da otpustite bilo kakav pritisak koji nosite. Ako imate više vremena, sedite ili lezite mirno i razgovorom dovedite svoje telo do potpune relaksacije. Tiho kažite sebi: „Moji prsti na nogama se opuštaju, moja stopala se opuštaju, moji članci se opuštaju,“ itd., idući sve uz telo, ili možete da počnete sa glavom i da idete niz telo.
Na kraju ove jednostavne vežbe, bićete neko vreme smireni. Često ponavljanje ovoga može u vama da stvori stanje mira za duži vremenski period vremena. Ovo je vrlo pozitivna fizička meditacija koju možete da radite bilo gde.
Kao društvo, mi smo meditaciju učinili nečim misterioznim i teškim za postizanje. Ali meditacija je jedan od najstarijih i najjednostavnijih procesa koje možemo da radimo. Da, možemo da je učinimo komplikovanim, posebnim disanjem i ritualnim mantrama. Te meditacije su dobre za naprednije učenike. Ipak, sada svako može da meditira; to je lako.
Sve što treba da uradimo je da tiho sednemo ili legnemo, da zatvorimo oči i da nekoliko puta duboko udahnemo. Telo će se automatski opustiti; ne moramo ništa da uradimo da ga na to nateramo. Možemo da ponavljamo reči „isceljenje“ ili „mir“ ili „ljubav“ ili bilo šta što za nas ima neko značenje. Možemo čak i da kažemo „volim sebe“.
Možda možemo tiho da zapitamo, „šta treba da znam?“ Ili „Voljan sam da učim.“ A onda samo tiho budite tu.

Odgovori mogu da dođu odmah ili za dan ili dva. Nemojte žuriti. Dozvolite stvarima da se dogode. Zapamtite da je umu u prirodi da misli; nikada se nećete potpuno osloboditi naglih misli. Dozvolite da vam prođu kroz glavu. Možete čak i da primetite: „Oh, sada mislim misli straha ili misli besa ili misli nedaće ili nečega drugog“. Nemojte im davati značaja; samo ih pustite da prođu kao meki oblaci na letnjem nebu.
Neki kažu da će sedenje uspravno, sa neprekrštenim nogama i rukama poboljšati kvalitet meditacije. Možda. Uradite to ako možete. Ono što je važno je da redovno meditirate. Praksa meditacije je kumulativna: što je redovnije radite, to više vaše telo i um odgovaraju na dobrobiti relaksacije i brže možete da dobijete odgovore.
Još jedan lak metod meditacije je da jednostavno brojite disanje dok mirno sedite zatvorenih očiju. Brojite jedan kod udisaja, dva kod izdisaja, tri kod udisaja, i tako dalje, od jedan do deset. Kada izdahnete na deset, samo ponovo krenite na jedan. Ako vam misli odlutaju, pa utvrdite da brojite do osamnaest ili trideset, samo vratite sebe natrag na jedan. Ako utvrdite da brinete zbog doktora ili posla ili liste za kupovinu, jednostavno se vratite natrag na jedan.
Ne možete pogrešno da meditirate. Svaka polazna tačka je za vas savršena. Možete da nađete knjige koje će vas naučiti raznim metodima.
Možete da odete na kurs koji će vam pružiti iskustvo meditiranja sa drugima. Počnite bilo gde. Neka to postane navika.
Ako ste novi u meditaciji, preporučujem vam da počnete sa samo pet minuta svaki put. Ljudi koju u početku urade dvadeset ili trideset minuta mogu da počnu da se dosađuju pa da odmah prestanu. Pet minuta jedanput ili dvaput dnevno je dobar početak. Ako možete da radite svakoga dana u isto vreme, telo počinje to da očekuje. Meditacija vam daje male periode odmora koji su dobi za isceljenje vaših emocija i tela. Vidite, svi mi imamo u sebi ogromnu mudrost. U nama leže svi odgovori na sva pitanja koja ćemo ikada postaviti. Nemate pojma koliko ste mudri. Možete da se pobrinete za sebe. Imate odgovore koji su vam potrebni. Povežite se. Osećaćete se sigurnijim i moćnijim.“


Volite sebe, iscelite svoj život
Lujza Hej

RELAKSACIJA I MEDITACIJA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: