Kada gojazna osoba ima veliki višak kilograma, u svakom segmentu života oseća posledice nošenja velikog tereta. U kolikoj meri to predstavlja problem i narušava kvalitet života, mnogi se uvere tek kada smršaju. Tek tada otkriju čega su bili lišeni, i koliko prednosti im je mršavljenje donelo. Tanja Turnbull (1985.god.) je otkrila te prednosti nakon što je smršala čitavih 45 kilograma! Tanja, pored toga što svakodnevno brine o svojoj ćerki, kao i o dva psa, vodi udruženje za zaštitu životinja u Mostaru. Edukuje se kroz učenje stranog jezika i pohađanja raznih kurseva. Nakon što je smršala, pokrenula je profil na Instagramu, kako bi motivisala druge da se upuste u borbu sa suvišnim kilogramima.


Kako ste se, nekada, hranili, i kako je to uticalo na Vašu telesnu težinu?


Nekada sam se, nažalost, hranila potpuno pogrešno, što je dovelo do toga da dosegnem težinu od 115 kilograma. Povrće je u mojoj prehrani bilo gotovo u potpunosti zapostavljeno, dok je velikom višku kilograma pridonijelo to što sam konzumirala bijelo brašno, proizvode iz pekare, kolače i ostalu hranu slučnu toj. Većinom sam jela iz fiziološke gladi, iako je hrana uvijek bila tu i da pomogne sa emocionalnim problemima, sa stresom, koliko i sa dosadom. Svoju najveću težinu sam dosegla poslije dosta teške trudnoće, kada sam se suočavala sa nekim problemima koje je malena imala, a koji su, hvala Bogu, riješeni. Nije mi koristilo ni to što sam stalno boravila u kući, niti što mi je, zbog preseljenja u drugu zemlju, trebalo jako puno vremena da se integriram u društvo i pronađem prijatelje.


Da li ste, pre prelaska na keto ishranu, držali neke dijete, i sa kakvim
uspehom?


Oduvijek sam imala problema sa kilažom. Još kao dijete sam imala višak kilograma, ali ne toliko alarmantno, koliko je to bilo u posljednjim godinama. Prvu dijetu sam drzala prije nekih 15-tak godina! Bila je to UN dijeta. Uspjela sam skinuti kilograme, ali sam iste i vratila u rekordnom roku. To je bila prva i posljednja dijeta. Keto ne smatram dijetom nego vrstom prehrane. Nisam pobornik rigoroznih dijeta iz razloga što su prestroge, neodržive i iz njih se često ne da naučiti ništa. Smatram da proces mjenjana navika traje duže nego pojedine dijete. Iz svake se dijete moraju naučiti neke stvari kako bi ista bila uspješna.

Šta je za vas predstavljalo prelomni trenutak, nakon čega ste započeti način ishrane sproveli do kraja?


Podršku sam imala od svog supruga i obitelji. A slike koje je moj suprug uslikao na plaži su bile prelomni trenutak kad nisam mogla da vjerujem da sam se zaista dovela do tolike pretilosti! O keto dijeti nisam znala puno. Počela sam da istražujem lchf i keto na internetu i odlučila sam krenuti. Dan po dan. Postavila sam cilj i rekla samoj sebi da neću odustati! 


Smršali ste zahvaljujući keto ishrani. Šta vam je, u okviru iste, odgovaralo, a šta vam je predstavljalo problem?


Ja smatram da svaku dijetu ili način prehrane treba prilagoditi samima sebi, ali držati se nekih osnovnih smjernica! Nikako ne bih inzistirala na konzumiranju namirnica koje ne volimo, jer onda se dolazi do jedenja na silu i opet vraćanja na neodrživost! Ako osoba ne voli avokado onda ga na silu i ne treba jesti! U početku sam se trudila da moj jelovnik izgleda što sličnije prehrani na koju sam navikla, ali tako da sam pravila dosta zamjena za peciva i slatkiše. Danas većinom jedem jako jednostavna jela. Iskušenja velikih nisam imala, jer je keto ishrana upravo zbog toga odlična. Iskušenja nestanu! Ona, nažalost, većinom kasnije doću prilikom održavanja kilograma. Inače sam za dve godine izgubila 45 kilograma, od toga većinom u prvoj godini.
 
Kako se osećate nakon što ste smršali 45 kilograma?


Moj cijeli život se promijenio! Dobila sam želja da radim stvari za sebe, a ne samo za druge! Imam potrebu da napredujem u svakom smislu! Vratilo mi se samopouzdanje! Ukupno se osjećam super, ali sam uz sve to i oprezna, jer znam da je održavanje kilaže puno veći mentalni proces, nego samo mršavljenje.


Živite van granica Balkana, na kome se na gojazne ljude gleda sa podsmehom i osuđivanjem. Da li je tako i u Italiji, gde živite?


Živim u Italiji gde su osobe sa viškom kilograma puno liberalnije, a to se posebno odnosi na odjevanje. Mlade djevojke, na primer, bez ustručavanja nose kratke majice, suknjice i haljinice. Kod nas bi se takvo odjevanje sigurno propratilo s nekim ružnim komentarom. U Italiji se pretilnim osobama ne dobaciju pogrdne riječi, niti se neko okreće za njima.

Šta biste poručili onima koji žele da smršaju?


Da ne odustaju, da budu uporni, strpljivi i doslijedni! Da pronađu ono nešto što im odgovara i da krenu! Da se prestanu samosažaljevati, već da se uhvate u koštac s problemima. Da zavole sebe u procesu mršavljenja! Svi znamo da nije lako, ali znamo i da će biti vrijedno! Jednom kad krenete, i kad svakim danom budete ne samo izgledali bolje nego se tako i osjećali, ništa vas neće moći zaustaviti!

ZA DVE GODINE SAM SMRŠALA 45 KILOGRAMA – Intervju sa Tanjom Turnbull

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: