Tradicionalni recept za pravilnu ishranu glasi da bi trebalo da se hranimo umereno, raznovrsno i dovoljno. Telu su potrebne sve grupe namirnica, podržane mineralima i vitaminima, kako bi ona funkcionisala na optimalnom nivou. Jednolična ishrana ne dovodi do apsorpcije svih nutritivnih izvora. Prema iskustvu Mile Taydemir (1979.god.) upravo je UN dijeta ona, u kojoj su zastupljene sve grupe namirnica, uz uslov da se sačeka dan u kome je preporučeno konzumirati ih. Zahvaljujući pridržavanju pravila dijete, Mila je smršala više od 30 kilograma! Bila je veoma posvećena svom procesu, tokom koga je isprobala mnoštvo namirnica i kreirala mnoštvo recepata. Svoje iskustvo i znanje nesebično deli putem društvenih mreža, a od nedavno ima i You Tube kanal, na kome pokazuje kako sprema određena jela demonstrirajući veštinu vrhunske kuvarice.


Kako ste počeli da imate problema sa suvišnim kilogramima?


Moji problemi sa suvišnim kilogramima su počeli kada sam napunila 28 godina. Dobijala sam ih postepeno, malo po malo. Prvo sam imala pet kilograma viška, a onda i deset. Sa 60 kilograma sam došla do 70. Nekoliko godina sam držala razne, brze dijete i uspevala na kratko da smršam. Brzo sam vraćala izgubljene kilograme, i tako upadala u začarani krug. Usledio je period u kome se mnogo toga dešavalo u kratkom roku. Udala sam se, prestala da radim, preselila u drugu zemlju, u ogroman grad. Počela sam da patim od anksioznosti, a sa njom su došli i suvišni kilogrami. Po preseljenju u manji grad sam rodila najpre prvo, ubrzo i drugo dete. Gojila sam se ne toliko zbog loše hrane, koliko zbog grickanja između obroka, čime sam sprečavala telo da svari hranu. Fizička aktivnost mi se smanjila, jer sam dosta boravila u kući. Sve to je dovelo do toga da u jednom trenutku budem teška 103,5 kg. Tada sam morala da kažem DOSTA!


Zašto ste odlučili da držite UN dijetu?


Godinama sam prikupljala znanja o zdravoj ishrani, ali mi je bilo teško da ih primenim. Nedostajala mi je disciplina. Rešila sam da se informišem o UN dijeti kada sam otkrila da se nekoliko mojih prijateljica bukvalno prepolovilo držeći je. Donela sam odluku da je se i ja pridržavam. Napisala sam sva pravila u svesku, napravila jelovnik za 4 dana i krenula. Već prvog dana sam zabrljala, i to za večeru, ali me to nije pokolebalo da nastavim dalje. Sve što je potom usledilo je teklo gotovo bez grešaka. Odabrala sam da držim ovu dijetu zato što su u njoj zastupljene sve grupe namirnica, uz uslov da se sačeka dan u kome je preporučeno konzumirati ih. Postoje i neutralne namirnice koje mogu da se jedu bez ograničenja, a sa kojima može da se napravi i kompletan obrok. Napominjem da je ova dijeta dobra i za one koji poste, kada može da se jede riba, morski plodovi, šnicle od soje, tofu i sejtan. Sve je moguće ukombinovati uz čvrstu volju.


Smršali ste više od trideset kilograma. Da li ste, na početku, verovali u sebe, u svoj uspeh?


Jesam, bila sam rešena da ne odustajem, dok ne skinem sve suvišne kilograme. Cilj mi je bio da se spustim ispod 100 kilograma, i da dođem do 90. Sećam se da mi je to izgledalo nemoguće. Imala sam plan da mesečno gubim po 3 – 4 kilograma, što bi za deset meseci donelo gubitak od 30 – 40 kilograma. Međutim, kako je ova dijeta čudesna, već prve nedelje sam smršala 6,5 kilograma. To mi je donelo veliku motivaciju da nastavim dalje. Na kraju prvog meseca sam bila lakša 12,5 kilograma, a na kraju trećeg meseca čitavih 24 kilograma. Nisam smanjivala porcije, jela sam dok se ne najedem, kako bih izdržala do sledećeg obroka. U startu sam zavolela ovaj način ishrane, posebno doručak u obliku voća, koji mi je mnogo prijao. Uživala sam u planiranju obroka, upisivala sam u svesku svaki dan šta sam pravila i jela do najsitnih detalja, što mi je takođe pomagalo da istrajem.


Opišite nam kako je teklo vaše mršavljenje.


Pravila sam se strogo držala, ali ne i veličine porcija, jer je moj životni ritam, zbog dojenja dece, bio veoma poremećen. Uvek sam jela dok se ne najedem, i to namirnica dozvoljenih za taj dan. Iskušenja je bilo, ali je moj inat bio jači od njih. Ukupno sam tri puta prekršila dijetu, već prvog dana zbog odlaska u goste, dok sam veliku krizu imala tokom trajanja 46. dana. Tokom nekoliko sati sam se prejedala, i to se odmah pokazalo na vagi, bila sam teža 2,5 kilograma. Treći prekršaj se dogodio posle pedeset i nekog dana, kada sam pojela pizzu koju deca nisu htela. To, međutim, nije uticalo na moju težinu. Što se tiče vežbanja, za to nisam imala vremena, ali sam dosta vozila bicikl. Smršala sam 24 kilograma za tri meseca dijete bez vodenih dana, a potom još 6 tokom tri meseca održavanja (u tom periodu sam ubacila i užine u specijalnim prilikama).


U čemu ste pronalazili motivaciju?


Želela sam da izbegnem bolesti koje dolaze sa suvišnim kilogramima, a uz njih i nervoza, nesigurnost, nepokretnost. Najveću motivaciju pronalazim u svojoj deci, koja su veoma mala, kao i u suprugu koji me nije oženio gojaznu. Iako se nije promenio prema meni, u odnosu na period zabavljanja, želim da izgledam lepo i da budem zdrava.


Kako se osećate nakon što ste smršali 30 kilograma?


Vratilo mi se samopouzdanje po skidanju tereta od 30 suvišnih kilograma. Postala sam sposobna za to da potrčim za decom, da se saginjem, da radim stvari koje godinama nisam mogla. Ušla sam u staru garderobu, koja me je verno čekala gotovo deset godina. U prodavnicama lako pronalazim odeću u mojoj veličini.
 
Koliko je pogrešno kada neko, u želji da brzo smrša, smanjuje propisane porcije hrane?


To je velika greška. Mnogi se i goje zato sto preskaču obroke i ne jedu dovoljno kada je vreme za jelo. Velika je šansa da će organizam odbijati da gubi masti, ako se porcije smanjuju ili preskaču. To vodi ka prejedanju, grickanju između obroka, pa i ka odustajanju od dijete.
 
Da li je, i u kolikoj meri, Vama značajna kolektivna podrška koja se dobija u okviru grupa na društvenim mrežama?


Veoma mi je značajna ta podrška. Svesna sam da bez nje mnogi ne bi uspeli da smršaju, najviše zato što im nedostaje podrška ljudi iz njihovog neposrednog okruženja. Učlanjena sam u dve grupe, koje za teme imaju UN dijetu, i aktivna sam u obe. Upoznala sam mnogo divnih žena i imala sam svakodnevnu komunikaciju sa njima. Jedni druge bodrimo da istrajemo i uspemo u onome što smo postavili kao cilj. Delimo recepte i savete. Učimo kako da se hranimo zdravo, da budemo umereni i da pobedimo gojaznost.


Smatrate li da je važno da naša hrana lepo izgleda, a ne samo da bude ukusna?


Meni, lično, veoma znači kada su obroci lepo dekorisani, kada su na tanjiru zastupljene raznovrsne boje. Volim da budem kreativna, da istražujem i probam neke nove namirnice. Tada ne postoji opasnost da ishrana bude jednolična, i da se zbog toga odustane od dijete.


Šta je, po vama, recept za mršavljenje? Šta biste poručili onima koji žele da smršaju?

Svako mora da raščisti sam sa sobom šta je ono što želi, i da pokuša da se izdigne iznad svih problema. Postoje razni načini borbe protiv stresa, umesto da čovek poseže za hranom. U hrani se ne kriju rešenja, prejedanje samo donosi nove probleme. Važno je disciplinovati se i biti umeren. I shvatiti da smo mi jači od hrane, i da ona ne treba da kontroliše nas, već mi nju.

MRŠAVLJENJE SU PRATILA ISKUŠENJA, ALI JE MOJ INAT BIO JAČI – Intervju sa Milom Taydemir

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: