Proces mršavljenja obično podrazumeva borbu na više frontova, pa su svi saveti više nego dobrodošli. Od pomoći za gubitak sivušnih kilograma bi, svakako, mogao da bude i Feng Shui, drevna kineska veština, stara preko 5000 godina, čijim se praktikovanjem dolazi do životnog boljitka, zdravlja, novca i ljubavi. Tradicionalne Feng Shui veštine mogu da budu dragoceni saveznici kod gubitka kilograma jer utiču na podsvest, platformu mnogih nehotičnih radnji. Ako se prate precizna uputstva, veština Feng Shui-ja može da se praktikuje i u ishrani. Miroslava Mima Miković je inostrano sertifikovani Feng Shui konsultant, Kristaloterapeut, ali i Životni Trener, koja svoja znanja plasira kao instruktor i predavač kroz mnoge radionice i seminare. Na njenom sajtu https://www.fengshuisrbija.com/  mogu da se pronađu brojne preporuke o uređenju prostora, važnosti pravilnog odabira oblika i boja, upotrebi simbola, kao i saveti za dobro zdravlje, sreću, ljubav, i mnogo toga drugog.


Da li izgled kuhinje, mesta gde se priprema hrana, može da doprinese zdravlju i napretku ukućana?


Kuhinja je za Feng Shui centralna prostorija jer se njena atmosfera odražava na obroke, a hrana je ključna za zdravlje. Kako je kod nas poznato da „zdravlje ulazi na usta“, važno je da osoba koja priprema obroke uživa u tome, budući da se ta dobra energija prenosi na i hranu. Pored toga, prema Feng Shui filozofiji, lokacija, dizajn, nameštaj i dekoracija u kuhinji određuju energiju koja vlada u ovoj prostoriji. Zato bi valjalo usvojiti nekoliko saveta koji će doprineti dobroj atmosferi i zdravlju ukućana. Najidealniji položaj za kuhinju jeste istočna strana sveta jer je to mesto zdravlja i familije, kao i inovacija za neke nepoznate načine ishrane. Nepovoljno je ako je pozicionirana odmah do ulaznih vrata, jer predstavlja brz odlazak blagorodne i zdrave či energije i bogatstva trpeze. Nije dobro ni kada je kuhinja u sredini ili centru kuće ili stana, ili ako se kroz nju prolazi da bi se ušlo u stan. Još jedan nepovoljan Feng Shui položaj ove prostorije je taj ako se na spratu iznad nje nalazi kupatilo. Sama pomisao da je iznad vašeg šporeta wc šolja predstavlja najlošiju enegiju za vašu hranu. Takođe, nije povoljno ni kada je kuhinja ispod ili u blizini stepeništa. Izbegavajte postavku šporeta na sever i severozapad, jer je to loše mesto za energiju vatre. Ukoliko pored kuhinje postoji špajz, vrata bi trebalo da budu stalno zatvorena, zato što je energija ostave neaktivna. Po odnosu Feng Shui pet elemenata (drvo voda, vatra, zemlja i vazduh), treba voditi računa o njihovom kombinovanju jer se može desiti sukob između vatre i vode. Upravo iz tog razloga, šporet nikada ne bi trebalo postaviti nasuprot frižideru ili sudopere. Dobro je ako se šporet, frižider i sudoper postave u trougao. Šporet bi trebalo da bude postavljen tako da se izbegne varijanta da onaj koji sprema hranu bude okrenut leđima prema vratima dok kuva. 


Kojim bojama bi, kuhinja, trebalo da bude oplemenjena?


Izbegavajte narandžastu, crvenu, žutu ili ljubučastu boju, jer otvaraju apetit. Ukoliko niste u mogućnosti da promenite ove yang boje vatre, onda je potrebno dodati određene Feng Shui simbole koji treba da ublaže agresivnost prema hrani (prejedanje i gojaznost). Svetlosiva i krem boja daju odličnu energiju- toplu, prozračnu i gostoljubivu. Naravno, uvek bela, jer je to boja čistoće. Poželjna je i zelena boja jer predstavlja element drvo, u tu svrhu je dobro držati prave začinske biljke kao što je: bosiljak, nana, ruzmarin, timijan i slično. Zbog velike količine elementa metala, što su sami uređaji i escajg , dobro je da na zidovima postoje keramičke pločice , stakleni zid ili mermerna radna daska ili ploča. Podne obloge bi trebalo da simbolišu element zemlju, a za to su sjajne keramičke ili mermerne pločice. Prostirka od bambusa ili nekog sličnog materijala će takođe imati efekat „mirotvorca“. Ukoliko se kuhinja nalazi na severozapadu kuće, trebalo bi da u njoj preovladava plava ili crna boja, na primer radne pločice ili podne. Ali i ostale boje koje su predstavnici 5 elemenata. Ne zaboravite postaviti i neke navedene biljke. Jako je bitna dobra rasveta u ovim prostorijama, jer donosi jaku yang energiju života, sunca,. Izbegavajte da držite spuštene roletne stalno jer je sunčeva svetlost životno važna. Ukrasne biljke postavite na prozor (južna i istočna strana). Činije sa voćem na radni deo ili sto, kako bi pojačali protok dobre energije u kuhinji.


Od kolike je važnosti da kuhinja, ali i ostatak životnog prostora, bude uredna?


Od velike je važnosti da, zbog protoka dobre energije, čitav stan bude uredan i rasterećen suvišnih stvari. Nagomilane stvari, jednako nagomilana kilaža. Mnogi to ne znaju, ali, svež, mirisan vazduh u stanu smanjuje apetit, zato je važno da što ćešće provetravamo prostorije. Ustajao miris, koji može da se oseti u kuhinji, stvara „bolesnu energiju“.  Zato je potrebno održavati higijenu svih kuhinjskih elemenata. Savet je da se frižider redovno pere i da se iz njega izbace namirnice kojima je prošao rok trajanja, ili koje su istrulile. Da bi se uklonili neprijatni mirisi, dovoljno je držati posuducu sa sodom bikarbonom, kojom se, ujedno, eliminišu mikrobi i gljivice. Šporet i rerna imaju veliki uticaj na mušku energiju yang, pa je dobro da se održava čistoća. Kako sav novac iz kuće ne bi „iscureo“, nužno je popraviti slavine koje cure. Ukoliko ne želite da vam se budžet „okrnji“, izbacite  sve što je napuklo, okrnjeno. Uradite prolećno čišćenje stana. Očistite sve plakare i
fioke od nagomilane odeće.  


Na koji način možemo da trpezariju, kao mesto na kome se obeduje, učinimo prijatnijom?


Jedno od najlepših mesta za uživanje u hrani, priči, slavama, proslavama i nedeljnim porodičnim ručkovima je svakako trpezarija. Za dobar Feng Shui veoma je važna atmosfera za trpezarijskim stolom, mestu okupljanja ukućana. Poželjno je da oni budu opušteni, veseli, nežni i ljubazni prema svakom članu porodice. Potrudite se da porodica zajedno ruča, a ako je to nemoguće zbog svakodnevnih obaveza, onda neka to bar bude nedeljni ručak. U trpezariji bi trebalo držati okrugli sto zato što simboliše kompromis i jednakost. Takođe i neku lepu komodu ili orman u kome ćete držati servis ili detalje za sto i postavljanje trpeze. Kada je reč o izboru boja, odlučite se za plavu, zelenu, braon, svetlokrem do boje peska. U ovoj prostoriji treba držati ogledalo, jer slika prepunog stola privlači prosperitet i izobilje. Iskoristite ga i da imate direktan pogled u njega dok jedete. Diskretno će vas opomenuti o količini hrane u tanjiru. Ako je trpezarija deo dnevnog boravka, što je danas čest slučaj u mnogim stanovima, razdvojte te prostorije zavesama, cvećem, bambusom ili laganim kristalima, obešenim o tavanicu, ili jednostavno kristalima postavljenim na nekoj komodi. Ako je moguće, napravite takav raspored da niko od članova porodice ne sedi leđima okrenut vratima ili prozoru, jer to daje osećaj nesigurnosti. Glava porodice trebalo bi da sedi na istočnom delu trpezarije. Trpezarijski sto nikada ne bi trebalo da bude prazan, tako da na njemu uvek držite činiju sa voćem: jabuke jačaju prijateljstvo, breskve dobro zdravlje, a pomorandže simbolizuju bogatstvo i prosperitet. Ako ne volite da držite voće, onda na sto stavite vaznu sa svežim cvećem ili činiju sa kolačima ili bombonama. Ovo je svakako i stari običaj svih naših naroda na Balkanu, pa ga nije teško primeniti. 


Kakva se ishrana preporučuje u cilju stvaranja harmonije i uspostavljanja balansa.?


Cilj Feng Shui veštine jeste stvaranje harmonije i uspostavljanje balansa između jina i janga, pasivnog i aktivnog. Dakle, ista stvar je i sa ishranom, te je važno u nju uvrstiti i jin i jang hranu. Ukoliko želite da imate više energije, jedite jang hranu koja zagreva i uglavnom se jede tokom hladnijih dana. Jang hrana stimuliše progres i pokreće, a tu spadaju meso, jaja i sirevi. Od začina izaberite đumbir, ren, ljutu papriku, biber i cimet. Takođe, u jang hranu spadaju i tople ili vruće namirnice, kao i one pripremljene prženjem i kuvanjem. Ako težite opuštanju, izaberite jin namirnice koje su idealne za letnje mesece. Jin namirnice smiruju i opuštaju telo i um. U pitanju je hladna i presna hrana, poput voća i povrća, kao i soja, nana, tofu, alge i miso začin. Veoma je važna i raznolikost kolora i teksture kada je hrana u pitanju. Preporuka je da na tanjiru imate što više boja, a najlakše je kada pravite neku salatu. Takođe, preporučuje se dodavanje začina koji će stimulisati bolju probavu. Ukoliko ste ljubitelj kuvanog odnosno prženog, u ishranu dodajte salatu, ali i voće. Ovakav balans namirnica osnov je zdravlja i to propagiraju sva učenja na svetu.

PRAKTIKUJTE FENG SHUI I POSPEŠITE MRŠAVLJENJE – Intervju sa Mimom Miković, Feng Shui konsultantom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: