Obuzetost negativnim mislima doprinosi tome da se osećamo loše, da nam se energija nepotrebno rasipa, ali i da kreiramo realnost kakvu ne želimo. Što bolje spoznajemo sebe, postaje nam lakše da upravljamo svojim misaonim procesima i usmeravamo ih tako da rade za nas, za naše najviše dobro. Introspekcija je proces koju bi trebalo svakodnevno da sprovodimo, i upravo nas na to upućuje Dragana Bačanek, savetnica za lični razvoj i predavač. Dragana više od deset godina radi individualne sesije, drži predavanja, seminare i radionice na temu ličnog razvoja i prosperiteta i sreće. Poznata je kao vrlo autentičan i inspirativan predavač koji dotiče kako um tako i srce, i pokreće na promene, rast i razvoj klijenata. Na Fakultetu za menadžment je diplomirala na temu „Nauka o uspehu“ , a svoju dalju edukaciju nastavila je u centrima za duhovni razvoj u Italiji i Americi. Dragana u onome što radi spaja zapadni naučni pristup i drevne duhovne tehnike usmerene ka razvoju svesti i ljudskog potencijala. Dragana Bačanek živi  u Beogradu, u kome, putem različitih platformi, pomaže klijentima da otkriju svoje najjače karike, da promene svoja uverenja, da unaprede svoje sposobnosti. I, svakako, da brigu zamene optimizmom.


Kako možemo da pomognemo sebi u ovom periodu velikih izazova i iskušenja?


Verom da se sve odvija za naše najviše dobro, čak i kada tako na prvi pogled ne izgleda, kao i osećajem da sve ima neku svrhu, pa i ova trenutna situacija. Duboko verujem da je ovo upravo vreme koje nam je dato da se ponovo povežemo sa suštinom i počnemo jedan drugačiji život. Bez te povezanosti ne možemo biti ni srećni ni zaista uspešni, što je negde cilj svih nas. Svaki put kada se povežemo i osvestimo dah mi se povezujemo sa sobom i to možemo raditi kao neku vežbu svesnosti sadašnjeg trenutka. Osvešćivanjem i praćenjem daha mi umirujemo nervni sistem. Takođe možemo jednu ruku staviti na srce, drugu na stomak i nežno se obratiti sebi – tu sam, bezbedna si, volim te, uz tebe sam, čuvam te, možeš da se opustiš… Najviše ćemo pomoći sebi ako se isključimo iz svega što unosi nemir (vesti itd). Bilo bi lepo da dan počnemo  meditacijom, napravimo listu zahvalnosti, doručkujemo nešto zdravo (u ovim trencima je jako važno ne unositi puno šećera i ugljenih hidrata), ako je ikako moguće malo se kretati ili vežbati u kući. Poznato je da meditacija, zahvalnost, kao i briga o drugima podiže imunitet, a to nam je svakako potrebno u ovim trenucima. 
 

Kako da promenimo mentalnu naviku brige?
 
Post od brige je ono što ja koristim i vežbam već dugi niz godina, kao i vežbanje uma da bude u sadašnjem trenutku. Post od briga se počinje sa recimo sat vremena u toku dana i onda produžavate vreme „mentalnog posta“. Možete i odrediti jedan dan koji će biti „dan bez briga“. Vremenom se taj period produžava sve dok ne postignemo potpuno odsustvo brige koja nam ne služi već samo oduzima snagu i energiju.
 
Čini se da se borimo protiv sile veće od nas. Da li smo sasvim nemoćni, ili u svima nama postoje uspavani kapaciteti?
 
Upravo povezivanjem sa tom silom i osvešćivanjem da smo deo celine, da smo Božija deca koju on štiti i čuva i u ovakvim okolnostima kada možemo pomisliti i da nas je napustio. Duboko verujem da se sve odvija po njegovoj volji. Osvestiti svoju nemoć upravo vodi u osvešćivanje sopstvene moći i pravog mesta moći – unutar nas. Kontrola nad sobom je ono što čini našu moć i to je teren na kome treba izvojevati pobedu. Verujem da nas ovakve situacije upravo pozivaju na buđenje kapaciteta koji su sigurno veći od onoga što u ovom trenutku koristimo i mislimo da imamo. Citiraću Majku Terezu koja je umela da kaže „Nikada nam Bog neće dati više od onoga što možemo da izdržimo“, ali i dodala „Volela bih da mi ne veruje toliko“.
 
 Mnoge stvari nam se nameću, ipak, na nama je da izaberemo kako ćemo da se osećamo, zar ne?
 
Apsolutno! Sva moć je u nama, pre svega da uposlimo um da radi za nas i da na taj način kontrolišemo sopstvena osećanja. 
 
Koje nam se prilike nude, u ovim zahtevnim vremenima?
 
Velike! Pre svega prilike za mentalni i duhovni rast. Ovo je fantastična prilika da  vežbamo sadašnji trenutak, moć pozitivnog stava, zahvalnost, veru itd,
 
Kako možemo da, angažovanjem emotivnih i mentalnih snaga, pojačamo svoj imunološki sistem?
 
Dokazano je da pozitivne misli i lepe emocije pozitivno utiču na naš imunitet. Uposliti svoj um lepim slikama i mislima omogućava nam buđenje najlepših emocija uprkos onome što se dešava spolja. Naše telo ne zna da li um zamišlja nešto ili se to starno dešava tako da ćemo i samo zamišljanjem nečega lepog  proizvesti lučenje dobrih hormona koje će pozitivno uticati na celo telo.
 
U svim vremenima je poželjno vežbati pozitivan stav. Na koje načine?
 
Svesnim upravljenjem nad umom. Budnim stavom i stražom pred vratima  svoga uma. Svakodnevnim upražnjavanjem meditacije, vizualizacije i afirmacija.
 
Koje vi, lično, tehnike koristite, kako biste razvijali svoje potencijale?
 
Koristim tehnike Krija joge koja je zapravo moj duhovni put. U sklopu moje dnevne prakse su vežbe energizacije koje služe da se telo opusti i napuni energijom i dve meditacije dnevno. Podrazumeva se svakodnevna introspekcija – budno motrenje nad mislima, rečima i delima.
 
Da li je pravo vreme da se odreknemo samokritičnosti i budemo nežni prema sebi?
 
Uvek je pravo vreme da budemo nežni prema sebi a naročito u ovako stresnim i neizvesnim vremenima. Sa samokritikom koja najčešće nije konstruktivna treba prestati odmah. Najpre je važno uvideti kada i u kojim situacijama sebe kritikujemo i izviniti se sebi i preokrenuti reči koje upućujemo sebi  u nežne i ohrabrujuće jer je to ono što nas vodi ka onome što želimo – napretku u svakom smislu.

BRIGA NAM NE SLUŽI, VEĆ NAM SAMO ODUZIMA SNAGU – Intervju sa Draganom Bačanek, savetnicom za lični razvoj i predavačem

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: