„Vi možete da birate namirnice koje će podržati vašu lažnu predstavu o sopstvenoj ličnosti. Nažalost, to obično činite na račun onoga što u stvari jeste, kao i na račun svog zdravlja. Određene namirnice mogu da vam omoguće određen način razmišljanja i osećanja – da biste održali sliku koju ste stvorili o sebi.
Sportisti, na primer, koriste određene namirnice ne samo za održanje forme već i za održavanje najboljeg mentalnog sklopa.
Što se tiče većine ostalih ljudi, namirnice koje najočiglednije utiču na psihu i raspoloženje jesu: kafa, čaj, čokolada i alkohol. Takođe je ustanovljeno da namirnice sa dosta masnoće, proteina ili skroba mogu da utiču na depresiju, razdražljivost, neraspoloženje, slabljenje memorije i preosetljivost na bol. Te namirnice mogu da povećaju vitalnost a umanje razdražljivost, pojačaju samopouzdanje, a smanje bezvoljnost i nervozu.
Žene su naročito sklone da biraju namirnice koje utiču na psihu. Pojačana količina namirnica bogatih skrobom, odnosno šećerom, omogućava povećanje serotonina, hemijskog elementa koji deluje antidepresivno. Povećanje nivoa serotonina pozitivno utiče na samopouzdanje i optimizam, a umanjuje neraspoloženje, osećanje tuge, razdražljivost i preosetljivost na bol. Nažalost, kod uzimanja takvih namirnica lako se stvara naivka, pa ćete ih sve češće koristiti. To, naravno, dovodi do povećanja telesne težine, odnosno do gojaznosti. Osim toga, dolazi do promena u digestivnom traktu, koje prouzrokuju gasove, nadutost stomaka, retenciju tečnosti i poremećaj flore. Pored toga, vaše varenje će se poremetiti i zahtevaće veće količine takvih namirnica radi postizanja dobrog raspoloženja. Vaš ogranizam će imati sve manje snage da održava pravilno funkcinisanje ostalih organa. Tako nastaje haotično stanje koje stvara problem za problemom. Sve je to posledica loše ishrane na koju ste se navikli zbog lažne predstave o sebi. Povećaće vam se težina, dolaziće od naglih promena u ponašanju i raspoloženju, a vaše opšte zdravstveno stanje biće sve lošije.“

Stiven Tvig
Zdravi i vitki

NAMIRNICE KOJE UTIČU NA PSIHU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: