Suvišni kilogrami se, obično, dobiju neosetno i lako, a gube veoma teško. Ako upadnemo u ubrzanu životnu dinamiku, ako se opteretimo obavezama i brigom o drugima, obroci će nam postati neredovni i haotični. Upravo je to razlog zbog koga se Vesna Simić (1973.god.), prosvetni radnik, suočila sa cifrom of gotovo 100 kilograma na vagi za merenje telesne težine. Za nju je to bio okidač, koji ju je naveo da se upusti u proces mršavljenja. Fotografija, snimljena na samom početku držanja dijete, joj je davala snagu da istraje. Uspela je da za tri meseca smrša 23 kilograma, a tokom perioda održavanja još pet. Takođe je otkrila da joj je ono, što je mislila da će joj predstavljati najveći problem, postalo najmanje teška i rado primenjivana navika. A sve nedozvoljeno, što joj je bilo uskraćeno tokom držanja dijete, smatra manje važnim od uspeha, od ostvarenih rezultata, od pobede nad samom sobom.

Kada ste počeli da imate problema sa suvišnim kilogramima?

U detinjstvu i pubertetu nisam imala problema sa viškom kilograma. U 30 – toj godini sam rodila prvo dete, i u trudnoći se ugojila 9 kg. Ubrzo posle porođaja vratila sam se na kilažu pre trudnoće. Dojila sam sina 11 meseci, i tada ponovo ostala u drugom stanju. Ni u drugoj trudnoći nije bilo preteranog viška. Ugojila sam se 12 kg. Bila sam aktivna, radila do kraja devetog meseca trudnoće i po povratku kući, uz sve kućne poslove, imala i ,,bebu“od 17 meseci. Posle drugog porođaja ostalo je 4-5kg viška, i to u predelu stomaka. E te kilograme nisam uspela da vratim. Ćerku sam dojila 20 meseci, a kilogrami su se gomilali. Sa dvoje male dece i gomilom kućnih poslova prosto sam promenila nekadašnji način života. Obroci su mi postali potpuno haotični i više se nije znalo kada je doručak, a kada ručak, pošto sam već tada često preskakala večeru, misleći da ću tako da smršam. Mislim da su neredovni obroci glavni razlog gomilanja kilograma u mom slučaju. Ono što je još veoma bitno, za šetnju ili vežbanje sam uglavnom bila umorna. U međuvremenu sam sve češće jela, naročito ono što bi deci ostajalo u tanjiru, uz pomisao ,,šteta da se baci“. E to je tek bila greška, a znam puno žena iz okruženja koje upravo to rade. Slatkiše nikada nisam preterano jela, ali su zato testa postala moja slabost. Volim da pripremam, ali i da jedem, sve od testa. Za nekih 17 godina ugojila se 35 kg i tako došla do 99,9 kg. U proteklih godinu dana sam se najviše ugojila, što sam pripisivala godinama, genetici i slično tome. Valjda mi je to bilo prihvatljivo opravdanje za stanje u kome sam se našla. Nisam se dugo merila ali kada sam se 16.2. 2019. godine usudila da stanem na vagu, bila sam u šoku. Iskreno, nisam očekivala to što sam videla na vagi. Skoro sto kilograma! Iznenađenje, šok, neverica…. Pomisao da je greška, da vaga ne radi. Ali, bila je to moja surova realnost. I tada se desio klik u glavi. Znala sam da moram ne da pokušam, već da moram da uspem da se izborim sa velikim viškom kilograma koji sam imala.

Da li je, i u kolikoj meri, višak kilograma uticalo na vaš život?

Poslednjih 5 godina sam imala terapiju zbog hipertenzije, budila sam se umorna, sa bolovima u zglobovima, kukovima, kičmi i postala sam potpuno bezvoljna za bilo koju aktivnost. Jako brzo sam se zamarala prilikom obavljanja svakodnevnih poslova. Kupovina garderobe mi je zadnjih godina postala noćna mora. Ne pamtim kada sam sebi kupila ono što mi se sviđa, i što bih volela da obučem. Uglavnom sam kupovala ono što nađem u veličini koja mi odgovara. A odgovor prodavačica ,,nemamo broj za vas“, potpuno me je izluđivao. Što se prijatelja i kolega tiče, nisam imala negativno iskustvo.

Da li imate ,,istoriju držanja dijeta“?

Godinama sam pokušavala da rešim problem sa suvišnim kilogramima tako što sam preskakala večeru. Baš retko sam večerala. Pokušala sam jednom sa jednim preparatom, i posle prve kesice istog završila u hitnoj pomoći. I o tome više nikada nisam ni razmišljala. Nikada nisam pokušala ni sa jednom dijetom jer mislim da konzumiranje samo određenih namirnica, i striktna zabrana drugih, nije zdrava. Iako sam počela da osećam posledice gojaznosti nisam znala na koji način to da rešim. Za UN dijetu sam čula od kolegenice, ali sam se pribojavala tog voćnog doručka, a o voćnom danu da i ne govorim. Nije da ne volim voće, ali nikada ranije ga nisam jela ujutru, pre doručka, a naročito ne ceo dan. Jela sam između doručka i ručka, posle ručka, ili uveče ako sam baš bila gladna. Divila sam se ženama koje su na taj način smršale, stalno čitala iskustva i način kombinovanja namirnica, ali sam mislila da je naporno ispoštovati sva ta pravila koja su mi, dok nisam krenula da ih se pridržavam, delovala poprilično komplikovano.

Šta vas je motivisalo da započnete sa UN dijetom?

Kada sam 16.2.2019. godine stala na vagu i ugledala 99, 9 kg znala sam da nešto moram da preduzmem, pre svega zbog mog zdravlja, a onda i zbog kvaliteta života. Do kraja dana sam proučavala pravila i jedva čekala jutro da krenem. Prvo što sam uradila pre doručka, tog 17. 2. bilo je da se slikam. Onako, u kućnoj varijanti, trenerkama i širokoj majci. I ta fotografija me je održala u svim teškim momentima kojih je u proteklom periodu bilo. Uvek, kada sam bila gladna, i pomišljala da bar malo prekršim pravila, setila bih se te svoje slike, i dobijala novu snagu da istrajem.

Videli smo da ste smršali 28 kilograma. Opišite nam taj proces.

Na samom početku ovakvog načina ishrane bilo je manjih problema. Naročito mi je teško padalo to što sam jela voće za doručak. Ali vrlo brzo sam se navikla i pronašla voće koje mi najviše odgovara. Na voćnom danu sam uvela orašasto voće i to mi je baš odgovaralo. Kilogrami su jako brzo padali. U prvih mesec dana smršala sam 9,6 kg i to mi je bio motiv da istrajem. Rezultati su mi bili motiv i da se izborim sa iskušenjima kojih je naravno bilo. U drugom i trećem mesecu je otišlo nešto manje kilograma, ali za tri meseca neverovatnih 23kg. Ono što je najbitnije, već nakon prvog meseca UN ishrane regulisao mi se pritisak i više nisam pila terapiju. Osećala sam se mnogo bolje, odmornije, bila sam zadovoljna i ponosna na svoj uspeh. Naročito su mi prijali pozitivni komentari okoline i podrška porodice. Ponosna sam na sebe jer sam bila motivacija mnogima da krenu sa ovakvim načinom ishrane i reše svoj dugogodišnji problem. Sledila su tri meseca održavanja po pravilima UN ishrane i u tom periodu sam smršala još 5 kg. Znači, ukupno 28 kg sam smršala za šest meseci. Nisam baš bila fizički aktivna. Radila sam plank 28 dana, uz aplikaciju na telefonu i jednom nedeljno šetala po 7-8 km.

Kako se sada hranite? Da li ste još uvek na ,,nekom režimu“?

Već mesec dana nisam na posebnom režimu ishrane, i nisam vratila nijedan kilogram. Zadržala sam naviku da prvo što ujutru pojedem bude voće. Nekako, to mi baš odgovara (a nekad me je baš to plašilo i kolebalo!). Ostali obroci su mi kao i ranije. Trudim se da ne večeram posle 18 h, što mi i ranije nije bio problem. Za ručak i večeru se trudim da ne mešam proteine i ugljene hidrate, kao ni proteine i skrob. Planiram da na jesen krenem u još jedan krug UN-a, ali ću napraviti pauzu od bar tri meseca da bih videla da li će doći do vraćanja kilograma. I dalje uživam u pozitivnim komentarima okoline na račun mog izgleda. Zadovoljna sam svojim rezultatom, mada ima tu još malo viška. Konačno uživam u kupovini garderobe i sa zadovoljstvom sam ispraznila ormar sa onim što sam ranije morala da oblačim.

Nakon svega što ste iskustveno spoznali kroz proces mršavljenja, šta je ono što biste poručili osobama, koje tek trebaju da se upuste u borbu sa suvišnim kilogramima?

Želela bih da poručim svima koji se kolebaju i strahuju da neće uspeti da treba da pokušaju. Ako veruju u sebe, i zaista žele da uspeju, doći će do svog cilja. Ovaj način ishrane nije gladovanje, već pravilno kombinovanje namirnica. A rezultati do kojih se može doći su ,,slađi“ od svega što nije bilo dozvoljeno u ovoj ishrani.

NAKON ŠTO SAM SMRŠALA, UŽIVAM U KOMPLIMENTIMA – Intervju sa Vesnom Simić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: