Nađite načine za udobnost, negovanje, odvraćanje i rešavanje problema bez upotrebe hrane. Anksioznost, usamljenost, dosada i bes su emocije koje svi doživljavamo tokom života. Svako ima svoj okidač, a svaki ima svoje rešenje. Hrana neće popraviti nijedno od ovih osećanja. Može vam ugoditi kratkoročno, odvraćati od bolova ili čak utapati u mamurluku hrane, ali hrana neće rešiti problem. Ukoliko bilo šta, jelo za emocionalnu glad će učiniti da se dugoročnije osećate loše. Na kraju ćete morati da se pozabavite izvorom emocija, kao i neugodnošću prejedanja.

1.Pitajte se: „Da li sam bio biološki gladan?“ Ako je vaš odgovor da, poštujte svoju glad i jedite!

2. Kada se potrudite da potražite hranu, ali znate da niste biološki gladni, odvojite vremena da se zapitate: „Šta osećam?

Da li ste uplašeni, uznemireni, ljuti, dosadno vam je, povređeni, usamljeni, depresivni? Ili ste srećni, uzbuđeni, potrebna vam je nagrada ili želite da slavite?

Da biste identifikovali vaša osećanja, provedite malo vremena tako što ćete pisati u vaš dnevnik ili razgovarati u magnetofon. Ili ako je lakše stupiti u kontakt sa svim osećanjima dok je tu druga osoba, pozovite dobrog prijatelja ili sagovornika. Možda ćete čak morati da pozovete svog psihoterapeuta ili terapeuta za ishranu. Koristite imejl ako je to lakši način za komunikaciju.

3. Zatim zapitajte se: „Šta mi treba“?

Da li vam je zapravo potreban san, zagrljaj neka, intelektualna stimulacija, itd? Hrana ne zadovoljava nijednu od tih potreba.

4.Da biste ispunili svoje potrebe, pitajte: „Možeš li, molim te? “ Ponekad, da bi se potrebe ispunile, moraćete da progovorite i zatražite pomoć.

5. Zadovoljite svoje potrebe bez upotrebe hrane na sledeće načine:

Negujte sebe tako što ćete uživati u penušavoj kupki, slušati umirujuću muziku, ići na masažu, ići na čas joge, kupiti sebi cveće, itd.

Obradite svoja osećanja. Potvrdite šta vas uznemirava. Dopustite da se osećaji pojavljuju. Ovo će vam smanjiti potrebu da ih potisnete hranom.

Ako je potrebno, obezbedite privremenu distrakciju. U redu je da s vremena na vreme pobegnete od osećanja, ali ne morate koristiti hranu za tu svrhu. Pokušajte da iznajmite film, pročitajte knjigu, slušajte muziku ili audio knjigu, bavite se baštovanstvom, itd.

6.Ako imate epizodu korišćenja hrane da biste se suočili sa emocijma, vidite je kao crvenu zastavicu da se nešto dešava u vašem životu i čemu je potrebna pažnja. Šta god da radite, nemojte sebe ubijati za ovo ponašanje. Većina ljudi to ponekad radi – samo to uzmite kao iskustvo učenja i nastavite dalje.

INTUITIVNA ISHRANA
Evelin Tribol i Elis Reš

SUOČITE SE SA SVOJIM EMOCIJAMA BEZ KORIŠĆENJA HRANE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: