„Ljubav, i samo ljubav, stvara čuda. Vaš primarni zadatak na ovom kursu jeste da utvrdite u kojim segmentima vašeg života osećate manjak ljubavi i da budete voljni da joj se obratite.

Tu spada i ljubav prema samoj sebi, a vaše telo je delo onoga što vi jeste.

Ako volite svoje telo dok ste mršavi, ali ga mrzite kada niste, onda vi sebe volite uslovno, a to uopšte nije ljubav. Ako niste u stanju da volite svoje telo, onda zapravo niste u stanju da volite ni sebe.

„Ali kako mogu da volim svoje telo kada mi je mrsko da ga gledam?“, možda ćete upitati.

Prvo se zapitajte: Zbog čega mrzite svoje telo? Zato što je predebelo? Nije ono to vama učinilo, već vi njemu! I nije telo vas zlostavljalo, već vi njega. Ali je ono, za razliku od vas, nastavilo da funkcioniše najbolje što može, iako ste mu vi to otežali. Ono se trudi da izađe na kraj sa viškom kilograma, iako mu predstavljaju opterećenje. I nastavilo je da vas održava iako ste vi često zaboravljali da mu uzvratite na isti način.

Da li mrzite svoje telo ili njegove razmere? A pošto sva negativna osećanja potiču iz straha, ako mrzite svoje telo, sigurno se nečega plašite. Čega? Da li se plašite da će vas ismevati? Ili se plašite – i taj dublji strah nadjačava vaš strah od debljine – da ćete biti kažnjeni ako u životu pokušate da „igrate na veliko“?“

Marianne Williamson
A COURSE IN WEIGHT LOSS

VOLI SVOJE TELO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: