SADA SAM VITKA I PODMLAĐENA – Priča Aleksandre Antić

Mršavljenje sa sobom donosi brojne benefite, brojne dragocene dobiti, a jedna od njih je svakako i podmlađivanje! Osobe sa suvišnim kilogramima obično izgledaju umorno, zbog nezdrave ishrane imaju lošu boju tena, jastučići sala im izobličuju prirodan oblik lica, poneki su večito naduti i sa izraženim podočnjacima. Tek kada smršaju, kada im se istaknu crte lica, kada sva suvišna voda oteče i pojavi se zdravo rumenilo, može da se odredi njihova prava biološka starost.

Ilustracija napred rečenog se najbolje vidi na primeru Aleksandre Antić, iz Pirota. Ovo je slika na kojoj je ona teška 94 kilograma. Poznavaoci anatomije bi je svakako proglasili za ženu čija je prirodna lepota skrivena zbog suvišnih kilograma, koji su vidljivi i na njenom licu. Uprkos blagom osmehu i izrazu eterične duhovnosti, ne odaje utisak mlade, energične i zadovoljne osobe.

Ovo su takođe fotografije Aleksandre Antić, na kojoj ima 36 kilograma manje! Deluje mladoliko, sveže, samouvereno. Teško je poverovati da ima 40 godina, i da je majka jednog tinejdžera. Promena je zadivljujuća!

A kada se ta promena jasno vidi na na licu, ljudi požele i da se lepše oblače, pa tako Aleksandra, nakon gubitka velikog broja kilograma, nosi vedre boje, šminka se, posvetlila je kosu. Aktivna je i rado se odaziva na sve društvene događaje.

U priči koja sledi, Aleksandra nam otkriva kako je izgledao njen put ka
mladalačkom izgledu.

NEZADOVOLJSTVO SAM LEČILA SLATKIŠIMA

Ugojila sam se u trudnoći, do tada nisam imala problema sa suvišnim kilogramima, uprkos tome što sam, zbog gojaznih osoba u porodici, imala genetsku predispoziciju za gojenje. Dodatne kilograme sam, zbog stresa, počela da dobijam i neposredno nakon razvoda, kada je moj sin imao svega dve godine. U početku nisam obraćala pažnju na kilograme, mislila sam, naivno, da će da odu sami od sebe. Međutim, nije bilo tako. Kako je i moglo da bude, kada sam svo nezadovoljstvo i sve probleme „lečila“ slatkišima?! Ubrzo sam, zbog toga što mi se nije dopadalo kako izgledam, počela da nosim široku odeću, i da izbegavam izlaske. Povremeno sam, kao još težu posledicu gojenja, patila od visokog pritiska.

KRATKOROČNI EFEKTI DRŽANJA DIJETA
Kada sam rešila da nešto preduzmem, u vezi sa mršavljenjem, tri meseca sam držala UN dijetu. Uspela sam da smršam deset kilograma, međutim, brzo sam se vratila starim navikama. Nisam se predala, već sam potražila pomoć od nutricioniste. On mi je prepisao medicinsku dijetu, koje sam se pridržavala par meseci. Želja za slatkišima je, u to vreme, bila jača od želje da smršam, pa sam prestala da vodim računa o ishrani i nastavila da se hranim na stari način, zbog čega me je mučio osećaj krivice i imala sam grižu savesti.

KADA SAM STALA NA VAGU, DOŽIVELA SAM ŠOK
Pre pet godina, tačnije 2014. sam se, posle ko zna koliko vremena, usudila da stanem na vagu za merenje telesne težine. Bila sam uverena da imam najviše 80 kilograma. Kada je brojač pokazao da imam 94 kilograma, doživela sam šok! Nisam mogla da verujem da sam toliko teška! Uspaničila sam se, dobila sam vrtoglavicu i povišen pritisak. Rekla sam, tada, sebi da pod hitno moram nešto da preduzmem. Čitavu noć sam provela na internetu, čitajući tekstove o dijetama i mršavljenju, i slučajno naišla na informacije o hrono ishrani.

SMRŠALA SAM 36 KILOGRAMA
Taj 29.06.2014. godine je predstavljao prekretnicu u mom životu! Počela sam da primenjujem sve ono što sam pročitala o hrono ishrani. Kuvala sam dozvoljena jela, mesila hlebove, vozila bicikl i brzo sam hodala. Nakon jedanaest meseci stroge restrikcije uspela sam da smršam 36 kilograma! Tokom tog procesa su mi roditelji, sin i brat pružali podršku, što mi je mnogo značilo, jer sam imala brojna iskušenja. Mene samu je najviše motivisalo kada bih primetila da sam smršala, i da su i drugi počeli da to primećuju. To mi je davalo dodatnu snagu i volju da istrajem.

PONOSNA NA SEBE
Moj jelovnik je u svemu bio u skladu sa pravilima hrono ishrane. Za doručak sam jela lepinje od ražanog brašna, kiselo mleko, šunku i krastavce. Ručala bih svinjsku šniclu i paradajz salatu, a večerala skušu i kupus salatu. Sada sam na vanrestrikciji, sem ako primetim da je telesna težina počela da mi varira, tada se vratim na restriktivni program. Svima koji planiraju da krenu da se hrane po pravilima hrono ishrane, želim da poručim da budu uporni, da veruju u sebe, i da, ako se svega budu pridržavali, očekuju da veoma brzo vide rezultate!

Aleksandra Antić
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: