SVE BLAGODETI AKVABIKA – Intervju sa Sanjom Selak, master profesorkom fizičkog vaspitanja „Nisam u formi i ne znam kako da počnem da se bavim fizičkim aktivnostima“, ovo je objašnjenje kome najčešće pribegavaju gojazne osobe, kao svojevrsnu vrstu izgovora. „Imam problema sa leđima, zglobovima i kolenima“, je takođe okolnost koja mnoge odvraća od započinjanja bilo kakve fizičke aktivnosti. Postoji, međutim, vrsta fizičkog vežbanja, i to u vodi, za koju vam nije potrebno da budete u formi, i koja drastično smanjuje opterećenje na muskulaturu, kosti i vezivna tkiva. To je AKVABIK, tehnika poznata i pod nazivom „aerobik u vodi“. Najčešće se izvodi pod nadzorom licenciranog trenera, a jedna od njih je i Sanja Selak, koja je master profesorka fizičkog vaspitanja, kondicioni trener, kao i trener fitnesa i sportova snage. Sanja voli svoj posao jer je kreativan i zabavan, i jer joj je dao mogućnost da spaja nespojivo i da osvaja neosvojivo.

Koje su vežbe zastupljene na treninzima akvabika?
Akvabik program može sa sadržti razne vrste vežbanja. Na raspolaganju su nam kardio-trening, aerobni trening, trening snage, trening na poboljšanju tonusa mišića kao i određeni rehabilitacioni programi. Repertoar vežbi je raznolik, jer može da uključi elemente brojnih sportskih disciplina. U vodi se, intenzivnim ili umerenim intenzitetom, izvode različite grupe pokreta, hoda se, trči, skače. Prihvatljivo je i korišćenje plutajućih predmeta i pomagala, a sve se izvodi uz muziku, kojoj se prilagođava tempo vežbanja.

Šta je važno da znamo, pre započinjanja vežbanja?
S obzrom na to da su akvabik treninzi uglavnom grupni, mora se voditi računa o sastavu te grupe, na osnovu čega se, potom, biraju vežbe, pravi se plan opterećenja i obim treninga. Trener bi trebalo da se informiše o tome da li neko od vežbača pati od vrtoglavice ili visokog pritiska, da li ima astmu ili neku povredu. Ključno pitanje je, naravno, da li neko zna da pliva, iako se vežbe uglavnom odvijaju u vodi čija dubina doseže do polovine grudi. Vežbači koji ne znaju da plivaju mogu da budu aktivni u plićim delovima bazena. Svako bi, dakle, trebalo da prilagodi vežbanje svojim godinama, individualnoj kondiciji i zdravstvenom stanju.

U čemu se ogleda prednost akvabika u odnosu na druge, kopnene, sportove?
Oduvek se mislilo kako je moguće vežbati isključivo na suvom, a da se bazen koristi jedino za plivanje. To se promenilo pojavom akvabika, koji je dinamičan, zabavan, koji omogućuje da se telo lako pokreće u vodi, lišeno osećaja svoje težine. Prednost akvabika, u odnosu na druge programe, je što se lakše ulazi u sistem treninga, nego što je to slučaj na suvom. U vodi je manje opterećenje na mišiće, tetive i kosti, pa je tako pogodan i za osobe koje su imale određenu vrstu povreda (diskur hernije, povrede skločnih zglobova i slično).

Koja su zdravstvena, estetska i psihološka svojstva akvabika?
Voda, u kojoj se izvodi akvabik, je sama po sebi blagotvorna, i deluje umirujuće na naš organizam. Zdravstvena prednost se ogleda u boljoj pokretljivosti zglobova i jačanju muskulature, poboljšanju kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Estetska dobit se otkriva u tome što se vežbanjem tope masti, oblikuju mišići, gubi celulit i poboljšava kvalitet kože. U psihološkom smislu, akvabik takođe daje odlične efekte, kroz relaksirano telo, kroz oslobađanje od stresa, kroz nedostatak straha od povreda ili upala mišića.

Za koju populaciju korisnika akvabik daje najbolje rezultate?
Moje iskustvo kaže da svima, koji probaju akvabik, on prija. Pogodan je za sve uzraste, podjednako za muškarce, žene, decu. Drugim rečima, svima koji umeju da uživaju u vodi i da prepoznaju sve njene prednosti. U kojoj meri akvabik može da pomogne u mršavljenju? Akvabik može dosta da pomogne u mršavljenju, s obzirom na to da su masti osnovni izvor energije za vežbanje u vodi. Rezultati, naravno, zavise od kontinuiranosti u dolaženju na treninge, uloženih napora i od nezaobilaznog režima ishrane. Ako izvodimo vežbe pojačanim intenzitetom, povećava se otpor vode koji deluje na telo, pa se samim tim povećava i cirkulacija, koja pomaže u uklanjanju celulita.

Kada smo na moru, bez trenera, da li je moguće da samostalno radimo neke vežbe u vodi, i koje?
Naravno da se može vežbati na moru, uz prethodno savetovanje sa trenerom. Važna napomena je da se akvabikom ne bavi punog stomaka, i da je, tokom vežbanja, neophodno hidrirati se, jer telo gubi tečnost iako je u vodi. Ako se vežbe izvode pravilno, sa preporučenim brojem ponavljanja, mogu da dovedu do gubitka suvišnih kilograma i zatezanja tela. Samo kretanje kroz vodu pruža otpor sa svih strana, i zahteva angažovanje svih mišića. Kružite rukama kroz vodu, održavajte se na leđima u poluležećem položaju, radite šuteve, podižite kolena, igrajte se talasima. Budite kreativni i uživajte u svim blagodetima koje boravak u vodi donosi!

Sanja Selak, master profesor fizičkog vaspitanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: