SMRŠALA SAM JER SAM SE ZAINATILA – Intervju sa Majom Đolović

Uzrok dobijanja suvišnih kilograma se razlikuje, od osobe do osobe, a mnogi od njih su povezani sa emotivnim i psihičkim problemima, ili fiziološkim statusima. Uprkos tome, o gojaznim osobama vlada predrasuda da oni jedu iz ljubavi prema hrani, i preterivanju u veličinama obroka. Maja Đolović, iz Čačka, je bila mršava, sve dok se nije upustila u borbu za ostvarivanje potomstva, i počela da koristi hormonsku terapiju. Dobila je suvišne kilograme, ali je uspela i da se ostvari kao majka. Uspela je da smrša zato što se zainatila, i odlučila da jede da bi živela, a ne da živi da bi jela.

Kako je došlo do tada da dobijete suvišne kilograme?

Bila sam na hormonskoj terapiji, čak dve godine, boreći se da ostanem u drugom stanju. Tada sam se ugojila dvadeset kilograma. Pored toga, razvila sam lošu naviku da jedem tokom noći, ili kasno uveče, jer je to nametala dinamika društvenog života. Kilogrami se se prosto lepili, jedan za drugim. Srećom, terapija je dala rezultat, jer sam ostala u drugom stanju, ali je to dodalo još novih dvadeset kilograma na moju već uvećanu telesnu težinu. Vaga je pokazivala 108 kilograma. To je značajno uvećanje, s obzirom na to da sam, kada sam se udala, bila teška svega 58 kilograma. Ako se uzme u ozbir da sam visoka 1,75 cm, bila sam praktično mršava.

Da li je to, što ste se ugojili, donelo neke promene u vaš život?

Najveća promena mi se dogodila kada mi se razvio hroničan problem sa kolenom, zbog koga sam godinu dana trpela bolove. Dobila sam savet od doktorke da smršam, jer me je višak težine sprečavao da se brzo oporavim. To, ranije, nije bilo slučaj. Probala sam da držim dijetu, ali sam je kršila svaki drugi dan. Uspela sam da smršam 6 kilograma, koristeći biljni sirup, i taj uspeh je predstavljao za mene okidač da se upustim u ozbiljnu korekciju ishrane.

Šta vas je motivisalo da započnete sa UN dijetom?

Slike članica Facebook grupe su me motivisale da započnem upravo ovu dijetu, kao i njihovi rezultati! Sa divljenjem sam čitala o njihovim uspesima, o tome kako su uspele da, za tri meseca, smršaju od deset, pa do četrdeset kilograma. Nisam bila previše optimistična da bih i ja mogla da se svrstam među one koje su uspele da smršaju, ipak, nekako sam prelomila u glavi, i rešila da probam. Rekla sam sebi: ako su mogle one, zašto ne bih mogla i ja?! Ovu dijetu sam izabrala zato što se jede sve, a daje najbolje rezultate od svih dijeta. Imala sam mnogo kriza, zato što radim fizički težak posao, a i malo dete, ali sam se zainatila! Toliko, da sam izdržala tri meseca bez kršenja, iako sam mislila da mi karakter nije jača strana.

Opišite nam kako ste se hranili, tokom držanja dijete.

Moj jelovnik je bio veoma jednostavan. Na proteinski dan sam jela meso ili ribu, kao jednu kombinaciju, ili sir i jaja, kao drugu. Skrobni dan mi nije prijao, provodila sam ga jedući pasulj, rižoto ili krompir. Za dan ugljenih hidrata sam za ručak jela testeninu, a za večeru kolač ili parče torte. Tokom voćnog dana sam, na dva sata, jela isključivo voće. Nisam vežbala, ali sam, zbog rada u plasteniku cveća, bila veoma aktivna. Ako bi me sustigla glad, pila sam dosta vode, kafe i čaja. Za moj uspeh je bilo presudno to što sam se zainatila! Kad god sam imala krizu, govorila sam sebi da jedem da bih živela, a ne da živim, kako bih jela

Koliko kilograma ste smršali?

Za 88 dana sam smršala 23 kilograma! Kukovi su mi se smanjili za 23 cm, struk za 27 cm, ramena 15 cm, grudi 22 cm, a butine 15 cm.

Šta vam je mršavljenje, pored gubitka kilograma, donelo?

Veoma mi prijaju komentari o tome kako sam se „prepolovila“ i kako lepo izgledam. Fantastičan je osećaj kada sam, zbog toga što mi je sva odeća postala velika, morala da idem u kupovinu, kako bih obnovila garderobu. Ponovo nosim uzane stvari, kao i svoje „stare“ haljine koje su strpljivo visile u ormanu, čekajući na to da ih ponovo obučem.

Kako se sada hranite? Da li ste još uvek na ’’nekom režimu’’?

Nisam na režimu, ali ne jedem mnogo. Jedem tri puta dnevno, po malo, tek toliko da zasitim glad. Ne idem do stanja potpune sitosti. Držim se one narodne da „prekinem kada mi je najslađe“. Pokušavam da ne mešam namirnice, kao što sam to činila tokom držanja dijete. Pijem dosta vode. Inače, da je psiha čudo, zaključila sam po tome što sam više jela tokom držanja dijete, a stalno sam osećala glad. Sada mi se ponekad dogodi da ne jedem ništa tokom čitavog dana, a da ni ne osetim glad.

Nakon svega što ste iskustveno spoznali kroz proces mršavljenja, šta je ono što biste poručili osobama, koje tek trebaju da se upuste u borbu sa suvišnim kilogramima?

Želim da poručim svima, koji se još uvek nisu usudili da krenu na ovu dijetu, da više ne čekaju! Time samo gube vreme! Meni je žao što sam toliko dugo oklevala da je započnem. Poručujem svima da se mora biti strpljiv i uporan. Kilogrami se nisu dobili preko noći, pa ne mogu ni da se izgube preko noći. Pijte što više vode i verujte u sebe! Kada sam ja uspela, mogu to i svi drugi!

Maja Đolović
Tagged on:

One thought on “Maja Đolović

  • June 28, 2019 at 4:10 am
    Permalink

    Bravoooo Majo čestitam
    Predivno izgledate ❤️

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: