MRŠAVLJENJE MI JE VRATILO OSMEH NA LICE – Priča Biljane Božić

Moji problemi sa suvišnim kilogramima su se pojavili tokom prve trudnoće, 2009. godine. Ni posle porođaja nisam uspela da ih otklonim, a ubrzo sam ponovo ostala u drugom stanju. Novi kilogrami su se nataložili na stare, pa je tako, u jednom trenutku, moja telesna težina iznosila 134 kilograma. Imala sam tada svega 20 godina, i uviđala sam da su neke dvostruko starije žene izgledale bolje od mene. Rodila sam dvoje dece, dva anđela, i to je predstavljalo lepu stranu mog života. Sve drugo je bilo ružno, gotovo užasno, a postalo je još gore kada su počeli da se pojavljuju zdravstveni problemi.

SVAKOGA DANA SAM PLAKALA
Imala sam visok pritisak, aritmiju, probleme sa srcem i limfnim čvorovima. Sve to me je psihički ubijalo, svakoga dana sam se osećala pakleno loše. Težina mi je smetala pri hodanju, pa tako nisam mogla sa decom da idem u šetnju, dok o nekim intenzivnijim fizičkim aktivnostima nije bilo ni govora. Prave muke mi je zadavalo odlaženje na neke društvene skupove, jer se među ljudima nisam osećala dobro. Samopouzdanje mi je bilo uništeno, često sam plakala, borila sam se sa nervozom, depresijom stresom. Veoma sam patila kako zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja, tako i zbog fizičkog izgleda, ipak, ništa nisam radila da bi to promenila, niti sam dozvoljavala da neko primeti u kakvom sam se psiho-fizičkom stanju nalazila.

OKIDAČ ZA PROMENU
Kao većina gojaznih osoba, i ja sam izbegavala da posmatram svoj odraz u
ogledalu. Propustila sam da to učinim i kada sam otišla na svadbu svoje drugarice. Tamo sam se veselila i sve je prošlo savršeno. A onda sam, nakon nekoliko dana, dobila CD na kome se nalazio snimak svadbenog veselja. Osećala sam se užasno dok sam posmatrala sebe na tom snimku. Sve slike su mi se urezale u pamćenje, ali su mi i pomogle da se trgnem, da odlučima da nešto promenim. Krenula sam da držim UN dijetu, i to 16.08.2014. godine. Nisam verovala da ću uspeti da istrajem sa dijetom, međutim, nakon prvog meseca sam smršala 18 kilograma! Već se tada mnogo toga promenilo! Postala sam srećna, promenila sam interesovanja, postavila nove životne ciljeve. Zagledana u budućnost, za narednih šest meseci neprekidnog držanja dijete sam ostvarila ogroman uspeh i smršala 43 kilograma!

POŠTOVALA SAM PRAVILA DIJETE

Za sve koji imaju veliki višak kilograma i žele da smršaju, UN dijeta je prava
stvar! Ja sam je više doživela kao način ishrane, a ne kao dijetu, zato što su sve namirnice obuhvaćene, što je dozvoljeno da se jedu čak i slatkiši, a kilogrami se ipak gube. To su velike prednosti, zbog čega bih svima preporučila ovaj način ishrane. Ja sam se držala preporučenih pravila, i nisam ništa novo pokušavala da izmislim. Vidim da mnogi teže tome da menjaju recepte i preporučene namirnice, što je apsolutno nepotrebno. Kada neko odluči da smrša, kada sagleda sebe i stanje u kome se nalazi, trebalo bi da bude usmeren ka cilju, da ne popušta sebi, da ne ubacuje nedozvoljene namirnice u svoje obroke. To su sve prečice koje vode ka odustajanju! Pogrešno je i to što se mnogi oslanjaju na tuđe uspehe, na tuđe rezultate, kao da traže neko magično rešenje koje će njima da pomogne. Svako mora da pomogne sam sebi, jer je svačiji organizam drugačiji, kao i mentalni sklop.

ŠTO PRE, TO BOLJE!
Dok sam držala dijetu, nisam previše sebi ugađala. Nisam pametovala, niti izmišljala „toplu vodu”. Moj jelovnik se sastojao od jednostavnih jela, a ne od onih koja su bila obogaćena raznim dodacima. Kada je po pravilu bilo da se jede skrob, skuvala bih ili ispekla krompir, dodala tome dosta salate, i ništa drugo. Nisam tražila načine da nešto začinim sosevima, ili bio čim što uvećava broj kalorija. Svi koji to rade, uskraćuju sebi šanse da uspeju. Držite se pravila, ili nemojte mučiti sebe i svoj organizam. U jednostavnosti se krija tajna uspeha, a svako do tog uspeha mora da dođe sam, sopstvenim snagama. Što pre, to bolje!

TRENUTNO SAM NA REŽIMU ISHRANE BEZ UGLJENIH HIDRATA
Moje mršavljenje je izazivalo dosta reakcija kod ljudi. Bilo je onih koji su me podržavali i verovali u mene, ali i onih koji su mi zavideli i jedva čekali da odustanem. Nisam se na sve to obazirala, jer sam bila odlučna da uspem i da uradim nešto korisno i lepo za sebe. Ljudi nisu mogli da me uspore ili osujete, ali sam se suočila sa iskušenjima, i vidu operacija limfnih čvorova. Tada sam postala prinuđena da prekinem dijetu, jer mi je borba za zdravlje oduzimala svu energiju. Nisam se previše opteretila time što sam vratila priličan broj kilograma, dozvolila sam sebi da se odmorim od svega. Nužda odlaska na treću operaciju me je navela na to da se ponovo upustim u proces mršavljenja. Ponovo sam započela UN dijetu,ali mi ona, toga puta, nije prijala. Zato sam prešla na režim ishrane bez ugljenih hidrata. Bilo je to u avgustu, prošle godine. Divim se sebi, jer nijednom nisam prekršila dijetu, čak ni za praznike. Nakon osam meseci, i dalje sam na tom režimu. Trenutno sam teška 75 kilograma, i želja mi je da smršam još petnaestak.

PRAVO VREME ZA MRŠAVLJENJE JE – SADA
Sa mršavljenjem se mnogo toga promenilo u mom životu. Srećna sam i
zadovoljna, vratilo mi se samopouzdanje, kao i vera u sebe. Drugačije razmišljam, drugačije gledam na život. Nekada nisam volela sebe, i žao mi je zbog toga. Da bi čovek nešto ostvario, treba da zavoli sebe onakvog, kakav jeste, ali da se uvek trudi da postane bolji. Ja sada znam ko sam, znam šta želim, znam kolike su moje mogućnosti! Presrećna sam što mogu aktivno da učestvujem u odrastanju svoje dece, koja sada imaju 10 i 8 godina. Poručila bih svima, koji imaju problema sa suvišnim kilogramima, da počnu da rade na sebi. Volite sebe, svoje telo, budite to što jeste, navedite ljude da vas prihvataju i vole zbog vaših unutrašnjih kvaliteta, a ne zbog fizičkog izgleda. Izgradite svoje JA, imajte svoje mišljenje, svoje stavove. I ne dozvolite da vam život prolazi u žaljenju što ne izgledate bolje, nego se trgnite i uradite nešto za sebe u pravo vreme! A to pravo vreme je – SADA!

Priča Biljane Božić
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: