Šta je toksemija? Kako do nje dolazi? I šta se može učiniti da se svede na najmanju meru? Prema prirodnoj higijeni postoje dva načina stvaranja toksemije u organizmu. Prvo, normalnim, prirodnim funkcionisanjem tela; drugo, mi redovno sami doprinosimo stvaranju toksemije, znajući to ili ne. Da bismo uklonili toksemiju koja se stvara na oba načina potrebna nam je energija.

Prvi način: toksemija se stvara kroz proces metabolizma. Dok čitate ovu stranicu unutrašnjost vašeg tela ne miruje. Telo naporno radi. Stare ćelije se neprestano zamenjuju novima. U stvari, tri stotine osamdeset milijardi starih ćelija dnevno se zameni novima. Ove stare ćelije su toksične (otrovne) i moraju se što pre ukloniti iz sadašnjeg sistema, pomoću jednog od četri kanala eliminacije: creva, bešike, pluća ili kože. To je normalan prirodan proces tela i nije nešto što vas treba zabrinjavati izuzev ako se iz nekog razloga ove toksične otpadne materije ne uklanjaju istom brzinom kojom se stvaraju. Sve dok telo ima dovoljnu količinu energije na raspolaganju ove otrovne materije se pravilno uklanjaju.

Drugi način: toksemija se stvara u organizmu od nusprodukata hrane koji nisu pravilno probavljeni, asimilirani i inkorporisani u ćelijsku strukturu. Mi u našoj zemlji imamo najneobičniju naviku da praktično menjamo prirodno stanje svake hrane pre nego što je pojedemo. Umesto da u našoj ishrani dominira sveža hrana, veći deo hrane koji jedemo je prerađen.

Ako hrana nije već preradom uništena pre nego što dođe u naše ruke mi je sami na neki način menjamo. Mi pržimo, pečemo na roštilju, kuvamo u pari, naglo pržimo na masti, pirjanimo, kuvamo ili pečemo gotovo svu hranu koju jedemo. Budući da je hrana promenila svoje stanje i da mi biološki nismo prilagođeni da svarimo tako veoma izmenjenu hranu, nusprodukti njene nepotpune probave i asimilacije se u izvesnoj meri zadržavaju u telu. Taj ostatak je toksičan. Ako takva vrsta hrane prevladava u čovekovoj ishrani njegov organizam je stalno preopterećen.

Telo svakodnevno stvara toksemiju na dva načina: putem normalnog procesa metabolizma, i putem ostatka hrane koji se zadržao u organizmu i nije efikasno do kraja iskorišćen. Što se tiče vaše težine, prirodno je da će, ako se ovih toksičnih otpadnih materija stvara više nego što se eliminiše, doći do povećanja težine. Drugim rečima, imaćete prekomernu težinu. Pored toga toksini su kisele prirode. Usled povećane kiselosti u telu, telesni sistem zadržava vodu da je neutralizuje, što još povećava težinu i dovodi do naduvavanja. Zamislite da radite u velikoj korporaciji gde vam je posao da svaki dan iskidate i bacite dvadeset kutija pisanog materijala. Sad, recimo da možete iskidati dnevno samo petnaest kutija, bilo zbog toga što nemate dovoljno energije, ili zbog toga što nemate dovoljno vremena, ili zbog jednog i drugog. To znači da će vam sledeći dan biti isporučeno i sledećih dvadeset kutija – ali vi imate još uvek pet kutija koje su vam ostale od prethodnog dana. Pošto ste u stanju da iskidate samo petnaest drugog dana imaćete dodatnih deset kutija. Ako počnete u ponedeljak, i radite sedam dana sedmično, drugog ponedeljka imaćete, nakon što vam se isporuči dvadeset kutija, ukupno pedeset i pet kutija, a bićete u stanju iskidati samo petnaest! Nakon samo jedne sedmice imaćete dodatnih četrdeset kutija. Ove kutije moraćete negde uskladištiti dok ih ne budete mogli kidati! Ali gde? Ako imate ma kakav problem sa težinom, pomenuta situacija je upravo ono, sa čime se vaše telo mora da suoči. Ako svaki dan stvarate više toksičnih otpadanih materija nego što se uklanja iz vašeg tela, tada se one moraju negde pohraniti. Kad god pokušava da se zaštiti i da sačuva svoj integritet, vaše telo teži da ne pohrani ove materije u vitalnim organima ili blizu njih. One će biti pohranjene u masnom tkivu i mišićima. To znači u butinama, stražnjici, oko stuka, u nadlakticama ili kod brade, sve su to mesta gde se najviše žalimo na ispupčenja. Ako se ovaj proces ne zaustavi, krajnji rezulatat nije samo gojaznost, već opšta nelagodnost i letargija, jer telo troši mnogo svoje energije u pokušaju da se oslobodi ovog nagomilanog toksičnog otpatka.

FIT FOR LIFE

Harvey and Marilyn Diamond

VIŠAK TOKSINA U TELU JE PRETHODNIK GOJAZNOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: