Fruktoza se nalazi u svemu. Ko bi rekao?! Ona je bila glavni uzrok moje prekomerne težine, jer ja sam pravi sladokusac.

Čokoladni keks kao da me je dozivao. Mogla sam da smažem kutiju čoklit rojalsa za deset minuta, a tu ima 93 grama šećera ili približno 23 kašičice.

Ipak šećer se ne nalazi samo u slatkišima. Ima ga u gotovo svakoj ukusnoj hrani, u sosovima, prelivima, koji mogu da sadrže i do 50 % zar to nije zaprepašćujuć podatak?

Prehrambena industrija to zove tačkom blaženstva. Dodavanje šećera slatkišima i glavnim jelima da bi hrana bila što slasnija – i izazvala još veću zavisnost.

Oko 75 % namirnica u supermarketima sadrži šećer. Ima ga i u namirnicama u koje nikada ne biste posumnjali, na primer, u hlebu. Najveću koncetraciju šećera uglavnom imaju sledeći prozvodi: zaslađeni napici, pecivo, slatkiši od mleka i mlečnih prerađevina, bombone i nećete verovati – žitarice za doručak. Zar to nije poražavajuće?!

Trudim se da unesem manje od 3 kašičice šećera dnevno. Jedna kašičica ima 4 grama. Što manje šećera ima u mojoj hrani brže mršavim. Ovo je najvažnije pravilo – samo zahvaljujući njemu izgubila sam 50 % svoje težine.

Gojenje je individualno, i na to utiču mnogi faktori, kao što su genetska predispozicija, da li i koliko vežbate, koliko kalorija svakodnevno unosite. Ali ako jedete previše šećera to zaista može da bude problem, zato što se višak kalorija iz šećera skladišti kao masnoća, a to nije baš dobro za mršavljenje!

Mnogi ne znaju da veliku ulogu u tome imaju hormoni insulin i leptin. Prekid funkcije hormona koji regulišu nivo energije i apetit, po svoj prilici će nas navesti da posegnemo za mafinom ili kesicom gumenih bombona. Pomislite samo kako je jednostavno jesti gomile slatkiša i nikada se ne osetiti sitom. Ja obično najpre osetim kako mi je muka od slatkiša.

Šećer u vašem organizmu koji posle jela nije iskoriščen za energiju pretvara se u rezerve masti.

Osim toga, izuzetno je teško odoleti šećeru kad žudite za njim. Laboratorijska ispitivanja na životinjama otkrila su da one mogu čak da razviju zavisnost od slatkiša.

Moraćete da budete jaki i uporno govorite „ne” da biste se oslobodili zavisnosti od šećera, ali kad uspete, osetićete neverovatnu razliku.

Nedelju ili dve pošto sam ukinula šećer, shvatila sam da sam manje umorna, imam više energije, bolje sam raspoložena i pozitivnija prema svemu što me okružuje. Osim toga, to je bolje i za zube.

Više nisam zavisnica. Više ne osećam potrebu da u svoju korpu ubacim tri table čokolade, a jednu pojedem već na putu do kuće. Ranije nisam znala koliko sam zavisna, a sad mi je lako da kažem ne.

Bernadet Fišer

Mala knjiga o velikom topljenju kilograma

EVO KAKO SE GOJITE OD ŠEĆERA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: